IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Коммерсант": Строителството на "Турски поток" ще започне и без договор с Турция

„Газпром“ няма какво да губи, защото компанията вече плаща на изпълнителя за просрочването на проекта, коментира руското издание

15:32 | 20.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Коммерсант": Строителството на "Турски поток" ще започне и без договор с Турция

„Газпром“ ще започне строителството на „Турски поток“ дори и без да има налице договор с Турция, съобщава руското издание Коммерсант. Медията посочва, че строителството на газопровода ще започне още през първото десетдневие на юни.

По този начин Русия рискува да остане с тръбопровод, стигащ до средата на Черно море, но в „Газпром“ са убедени, че причината за липсата на споразумение с Турция е чисто политическа. Според газовия гигант споразумението за новия газопровод ще бъде подписано след парламентарните избори в Турция, насрочени за юни.

„Коммерсант“ посочва още, че ранното начало на строителството на „Турски поток“ ще даде предимство на турската страна при преговорите за реализацията на проекта. В същото време обаче „Газпром“ няма какво да губи, защото компанията вече плаща на изпълнителя за просрочването на проекта.

Според „Коммерсант“ изчакването в пълна готовност, за да бъде подписано споразумението с Турция коства на „Газпром“ поне 25 млн. долара на месец.

Представителят на „Газпром“ Олег Аксютин е коментирал пред изданието, че първата тръба по „Турски поток“ ще бъде строена от италианската компания Saipem, която трябваше да изгради и първата тръба на „Южен поток“. Полагането на тръбите ще става с помощта на два кораба – Castro Sei и Saipem 7000, които са наети за нуждите на проекта от есента на 2014 година.

Руското издание напомня, че в началото на май Saipem съобщи, че е получила нареждане от „Газпром“ за строителството на „Турски поток“. За аналогична заповед съобщи и Europipe – компанията беше наета за доставчик на оборудване за морската част на газопровода.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Пич, коментарът ти показва, че се мислиш за по-умен от Путин. Сподели какви житейски успехи си постигнал, които да го доказват! Защото доста западни анализатори, наети заради безспорните им умствени възможности, плюс огромният ресурс на най-могъщите в света служби за събиране и анализ на информация, изобщо не смеят да говорят за Путин по този дебилски начин!Колкото до Турски поток, за теб и за останалите мунчовци, които екзалтирани от полюцията ти са ти нацвъкали плюсовете - Турски поток няма начин да не се пусне, защото в момента става въпрос за полагане тръбата, която ще доставя газ на Турция. Турция няма никакъв шанс да се откаже от нея. Барбекюто до гръцката граница ще почака, докато разни тикви в ЕС изтрезнеят и сами ударят по един метан пред Кремъл - и това ще го видите, както видяхте шистовата пръдня в УСА, за която ви говорех още преди 2 години...Муааахахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
misanthrope
преди 8 години
А наш Добрев пък даже отклонение ще построи към България! Малииии майкооо, абе кой продава билетите бе? Да не ме изхвърли разпоредителя от цирка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 9
misanthrope
преди 8 години
Путин вече не само става смешен, а ясно показва психически отклонения. Южен поток ще има, ще заобиколим България и влизаме в Гърция .Аааа абе няма така, ще правим турски поток. Аааа ще го правим без значение дали ЕС иска да купува от него или не. Ако не... ще закараме газ до границата с Гърция и там ще си правим барбекюАааа абе ние ще правим ТУРСКИ поток СЪС ИЛИ БЕЗ ТУРЦИЯМухахахаааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 10
data
преди 8 години
Става все по смешно с тоя паток !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още