IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РИА Новости: Няма връщане назад за "Южен поток"

Брюксел разби мечтите на България за огромна инвестиция и работни места, посочва в анализ руската агенция

11:06 | 19.05.15 г. 63
РИА Новости: Няма връщане назад за "Южен поток"

„Няма връщане назад” – така започва анализ на руската информационна агенция „Новости” относно проекта „Южен поток”. Според автора по планираното трасе никога няма да потече руски природен газ за Европа, а шансът сега е „Турски поток”, освен ако Брюксел не е готов да закопае и този проект.

От изданието обаче не посочват, че на този етап официално заявление от страна на „Газпром” до страните, които участват в „Южен поток”, за неговото прекратяване още няма.

РИА Новости се позовава на заявленията, които висшите чиновници и президентът Владимир Путин правят за развитието на „Южен поток”. По думите на Путин Европейската комисия не е спомогнала за реализацията на проекта, а последната капка е била „мъчителният избор на България, която не е могла да се реши да даде разрешителното за строеж на морската част”.

Да се анализират мотивите, които накараха Брюксел да забрани на България да строи газопровода, няма смисъл – нещата вече са приключили, заявява РИА Новости.

Агенцията цитира и мнението на директора на Института за национална енергетика в Русия Сергей Правосудов, според когото европейските чиновници играят своята игра, която нима нищо общо с истинската европейска политика.
Правосудов е категоричен, че ако се отнася до чиновниците в Брюксел – страните от ЕС изобщо няма да купуват газ от Русия и не биха се безпокоили как ще живеят хората и индустрията без природен газ.

Според него южните държави от ЕС не са защитили интереса си, както го е направила Германия (с реализацията на „Северен поток” – бел. ред) и са се отказали от изгоден проект.

В своя анализ на ситуацията РИА Новости се спира и на проекта „Турски поток”. Авторът посочва параметрите на проекта – четири тръби по дъното на Черно море, които ще се отправят към турския бряг, а не както предвиждаха плановете за „Южен поток” - към Варна. Страните от ЕС сами ще трябва да решат как да получат газ от хъб на гръцко-турската граница, се посочва още в материала.

Според изданието ще има държави, които ще се облагодетелстват от проекта повече от другите. Една от тях е Гърция, която в момента купува скъп газ заради повечето транзитни такси.

А Брюксел, след като е разрушил мечтите на България за „огромна инвестиция и работни места”, налагайки й да се откаже от „Южен поток”, ще се опита да направи същото и с Гърция, предупреждава един от експертите в Съюза на нефтената промишленост на Русия – Рустам Танкаев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

63
rate up comment 4 rate down comment 0
be_google
преди 8 години
вижда се от луната БСП, както и европейските социалисти са доста антируски настроени! Още по-важно обаче, че нито ЕНП, нито цоциалистите са ПРО-ЕВРОПЕЙСКИ НАСТОРЕНИ и съсипват всички руски проекти в ИНТЕРЕС на американската олихархия! един списък с ДОСТАВЧИЦИТЕ на ГАЗ в ЕС ще ти даде представа КОЙ и в чий интерес спъва проекти като Южен Поток.....все едно примерно една Норвегия ПОДАРЯВА газта си на ЕС! Всеки гледа да оскуде клиента с колкото се може повече, но има и много конкретни фактори , които влияят на борсовите цени на енергийните суровини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 4 rate down comment 0
be_google
преди 8 години
ЕС не ни зачете интереса да печелим.....за сметка на това украинската газова олигархия направо и сложиха ореол!!! Тези в Украйна, които грабят 20 години от транзита ще продължат да го правят с американска помощ, а за нас остава едно трибуквие, както винаги!!! Значи не разбирам колеги как така Боце и обкръжението му все правят НАЙ-ДОБРОТО за България- А НАСРЕЩА ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!!!???!!! Провалът на Южен Поток е по вина най-вече на БГ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ, агентите на ЦРУ, вероятно корумпирани експерти и политици високо в ЕС.....само за справка от руски източници УКрайна прави по 10 млрд ДОЛАРА само от транзита на руски , което буди тревога КОЙ провали проекта да мине през Бг! На руснаците им писна от украинците и решиха да ги заобиколят, ами газа си е техен и те е редно да имат основание да преценят откъде и как и на каква цена да го докарат до нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Интересно това...ти четеш руски сайтове. Аз чета западни...Що така, бе Миме? Между другото-аз руснаци, на практика не познавам и единственият чужд език, който говоря що-годе прилично е английският.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Е...както казах аз си спекулирам по темата. Именно тия дрънкулки са и моят повод да мисля, че е Андропов не му е чиста работата, но спокойно се застраховам, че може и да бъркам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 8 години
Мави кой на Бг терен измъти Жан и Сергейчо от нищото и ги тури начело на Партията ? Та сценария не се е променил от времето на Андропов , а Горбачов ( в стил Путин ) преди Андропов е бил обикновен партиен функционер на средно ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 8 години
Клюките от Русия знам, защото чета руски сайтове. Последната хрумка която ме погъделичка е "бурлаки на Армате". Пък Вие пишете каквото искате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
И кой идва след Андропов на поста генсек? И как точно Андропов "допуска" Горбачов - с имейл от "оттатък", една година след като е зазидан в стената на Кремъл? И защо, след като е най-силният човек в СССР след смъртта на Брежнев, не поставя протежето си на поста генсек, а сам се слага там? Все въпроси, на които ако си отговориш, ще видиш, че си чел глупости! Андропов да се продаде на САЩ?!!! Срещу какво? Пари? Къщи? Коли? Ти знаеш ли с какво разполага един шеф на КГБ? С огромна власт - това, за което всички драпат и трупат пари, за да го купят! Та той даже Горбачов не беше агент на САЩ, а обикновен ***! Виж, за Раиса не съм сигурен... Чувал съм от сериозно място неща, които ми звучаха несериозно за това ниво, но после по време на прехода се нагледах на такива падения в средите на новоизлюпения елит, мотивирани от ламтеж за западни дрънкулки, че вече нищо не изключвам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Андропов обаче допуска именно неговото мекушаво протеже да се изкачи на върха(при това в неговото завещание е поименно споменат) на СССР. Ако питаш мен(това е изцяло свободно съчинение) Андропов си е дал *** на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Хайде подготви ме - покажи къде да ги прочета тези работи, че и аз да науча нещо!Приятел, на нас не ни *** майката спирането на авантата от руски нефт! Това щеше да се преживее! На нас ни отсече главата разпадането на цялата система от взаимни обвръзки в СИВ - пазари, договори, цени... *** с лекето на челото отмени целия клиринг и поиска разплащания в твърда валута между нас и СССР без никаква подготовка и период за адаптация!Пич, вече ти казах - моята база данни е от преки спомени и лични наблюдения на реални събития, а не от четене на тезисите на незнайни калъфи, добили достъп до интернет. Факт е, че Андропов е лансирал Горбачов, но едва ли го е учил да пусне Лариса да управлява! И едва ли би допуснал този хаос и погром в СССР, и тук, и в останалия соцлагер! Как си представяш Андропов да изтегли съветските войски от Европа? Ти изобщо знаеш ли кой е Андропов? Я вземи ти пък малко да прочетеш, че нещо взе съвсем да олекваш... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Ти за...човек не харесващ Русия си добре запознат с клюките там...Що така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още