IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РИА Новости: Няма връщане назад за "Южен поток"

Брюксел разби мечтите на България за огромна инвестиция и работни места, посочва в анализ руската агенция

11:06 | 19.05.15 г. 63
РИА Новости: Няма връщане назад за "Южен поток"

„Няма връщане назад” – така започва анализ на руската информационна агенция „Новости” относно проекта „Южен поток”. Според автора по планираното трасе никога няма да потече руски природен газ за Европа, а шансът сега е „Турски поток”, освен ако Брюксел не е готов да закопае и този проект.

От изданието обаче не посочват, че на този етап официално заявление от страна на „Газпром” до страните, които участват в „Южен поток”, за неговото прекратяване още няма.

РИА Новости се позовава на заявленията, които висшите чиновници и президентът Владимир Путин правят за развитието на „Южен поток”. По думите на Путин Европейската комисия не е спомогнала за реализацията на проекта, а последната капка е била „мъчителният избор на България, която не е могла да се реши да даде разрешителното за строеж на морската част”.

Да се анализират мотивите, които накараха Брюксел да забрани на България да строи газопровода, няма смисъл – нещата вече са приключили, заявява РИА Новости.

Агенцията цитира и мнението на директора на Института за национална енергетика в Русия Сергей Правосудов, според когото европейските чиновници играят своята игра, която нима нищо общо с истинската европейска политика.
Правосудов е категоричен, че ако се отнася до чиновниците в Брюксел – страните от ЕС изобщо няма да купуват газ от Русия и не биха се безпокоили как ще живеят хората и индустрията без природен газ.

Според него южните държави от ЕС не са защитили интереса си, както го е направила Германия (с реализацията на „Северен поток” – бел. ред) и са се отказали от изгоден проект.

В своя анализ на ситуацията РИА Новости се спира и на проекта „Турски поток”. Авторът посочва параметрите на проекта – четири тръби по дъното на Черно море, които ще се отправят към турския бряг, а не както предвиждаха плановете за „Южен поток” - към Варна. Страните от ЕС сами ще трябва да решат как да получат газ от хъб на гръцко-турската граница, се посочва още в материала.

Според изданието ще има държави, които ще се облагодетелстват от проекта повече от другите. Една от тях е Гърция, която в момента купува скъп газ заради повечето транзитни такси.

А Брюксел, след като е разрушил мечтите на България за „огромна инвестиция и работни места”, налагайки й да се откаже от „Южен поток”, ще се опита да направи същото и с Гърция, предупреждава един от експертите в Съюза на нефтената промишленост на Русия – Рустам Танкаев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

43
rate up comment 9 rate down comment 0
Forester
преди 8 години
Изброените страни Азербайджан, кеф ти Туркменистан, кеф ти Катар, Иран, Израел може би имат запасите да напълнят тръбата до Европа, но нямат геополитическа мощ да съгласуват и реализират строителството на газопровод. Доказа го Набуко, па макар и на книга той да се подкрепяше активно от САЩ. С този проект забавяха във времето реализацията на Южен поток с надеждата, че ще спечелят необходимото време, за да докарат шистовия газ до Европа. Същевременно шистовата революция фалира, Русия промени трасето и името на потока, а САЩ заклатиха Македония... Партията шах продължава : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 7 rate down comment 1
Ango
преди 8 години
Поглеждаш карта и виждаш, че всички газови потоци се пресичат там - около Босфора - кеф ти Азербайджан, кеф ти Туркменистан, кеф ти Катар, Иран, Израел...И там - газов хъб на Газпром! Чака Трети енергиен пакет - да му дадат гарантираното място в тръбата, построена от ЕС на територията на ЕС !На теория - хитро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 5 rate down comment 5
Longin
преди 8 години
"Брюксел разби мечтите на България за огромна инвестиция и работни места..."мечтите на България не са свързани с русия - нито пък работните и места!справка: размерът на родният експорт към "необятният руски пазар"(демек към хора без спестявания или кредитни карти)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 8 години
Сега как да ви го обясня по-просто за да ме разберете? На този свят има възможни и невъзможни неща. Социализма и комунизма за който ридаете са от невъзможните. Това е опит на евреите(есейската общност) да реализират идеите си, но за сметка на руският народ. Е разказаха им играта на мужиците. Така че и "Космически поток" да измислят, провалът им е пълен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Нека и аз налея малко газ в потока. Казваха, че войната в Сирия е по причина, че Асад не допускал през страната да мине газопровод от Катар, а зад това стоял Газпром. Едни казваха, че от Сирия газопровода щял да мине през Турция и от там към Европа, други казвах, че щял да мине по дъното на Средиземно море. После казваха, че Южен поток е опит на Газпром да пресече този възможен газов коридор с негова алтернатива. Дали това е вярно или не не знам. Но ако приемем това за вярно, то тогава газопровод до Турция е интересна опция, особенно ако Сирия (с или без Асад) изведнъж кандиса да се прави газопровод.Тогава Газпром ще има един очевиден ливъридж пред много други играчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 5
data
преди 8 години
Повишаването на стандарта до 80-та само някой *** може да го отрича . Това е исторически факт ! проблемите на соца в бг дойдоха след това и се дължаха основно на късогледата ( *** ) съветска политика към сателитите си и в частност към нас ( за справка сегашните събития в гърция като образец как се държат сателитите ) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
А стандартът ни по времето на Брежнев беше наистина нахално висок за жалката икономика, която България е имала преди войната и това което е останало от нея след войната!!! Да не споменавам огромните, неприлични за коментиране репарации към Гърция, липсата на елементарна инфраструктура, енергетика, индустриална база, кадри и каквото и да било, за разлика от Полша, Чехия, Унгария и дори сринатата Германия (ГДР). Та за никаквите 30-тина години тук стандартът, който имахме към 1975 г. беше наистина нахално висок! Щото нали виждаш за 25 години след комунизма какви успехи постигнахме на всички фронтове! Скоро и ток няма да ни трябва... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 8 години
Само дето не ония с лекето разтури Бг къщичката , а видния другар Андропов - шефчето на КГБ веднага що стана глав сек . А програмата брежнев стартира основно заради събитията в Чехия - не заради мократа целувка на тато - да тато успя да сключи сделка в полза на Бг и накара руснаците да си плащат за нашата лоялност . п.п. И нбе мисля че брежнев е бил *** а тия след него ! п.п.п. И е добре да си опресниш историческите познания !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Пак пишеш абсолютни глупости! Освен, че нямаш и грам рационалност и прагматизъм в разсъжденията си, вероятно заради политически филтър пред мисловния ти модул - нещо типично за уж капиталистическите бройлери.Ти да не мислиш, че Брежнев и апаратът около него бяха *** и се чудеха къде да си харижат кинтите?! Да не мислиш, че ни даваха нефт три пъти над квотата ни заради мократа целувка с Тато в устата? Щото много цървуляк точно това мисли!Стойността на нефта, който ни даваха беше не повече от 20% от разходите, които щяха руснаците да имат по военен контингент в България, ако трябваше да ни държат с калашниците в правия път, демек - имаме сделка! Хаха!Комунизмът стана на дефицит, когато оня с лекето на тиквата разтури цялата къща от днеска за утре, щото *** планираха с петилетка напред и всички разчети отидоха в джаза! Имаше започнати огромни инвестиции, които останаха без кинти. Тогава за пръв път се посегна към кредити и си дойдохме на мястото... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 8 години
Пак ще се върна това дето го написах на Мави - докато клечим с паничка пред мазните кратуни в Брюксел няма значение юридическите тълкования . пак да ти цитирам моя любимец : др. Т.Ж. : "МОЕ ДА РЕШАВА ТОЯ ДЕТО ИМА ПАРИ БЕ ! ЩОМ НЯМАШ ПАРИ КАКВО ЩЕ РЕШИШ ТИ БЕ ! ЩОМ НЯМАШ ПАРИ - ТИ НЯМАШ ПРАВО ДА РЕШАВАШ ! "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още