IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РИА Новости: Няма връщане назад за "Южен поток"

Брюксел разби мечтите на България за огромна инвестиция и работни места, посочва в анализ руската агенция

11:06 | 19.05.15 г. 63
РИА Новости: Няма връщане назад за "Южен поток"

„Няма връщане назад” – така започва анализ на руската информационна агенция „Новости” относно проекта „Южен поток”. Според автора по планираното трасе никога няма да потече руски природен газ за Европа, а шансът сега е „Турски поток”, освен ако Брюксел не е готов да закопае и този проект.

От изданието обаче не посочват, че на този етап официално заявление от страна на „Газпром” до страните, които участват в „Южен поток”, за неговото прекратяване още няма.

РИА Новости се позовава на заявленията, които висшите чиновници и президентът Владимир Путин правят за развитието на „Южен поток”. По думите на Путин Европейската комисия не е спомогнала за реализацията на проекта, а последната капка е била „мъчителният избор на България, която не е могла да се реши да даде разрешителното за строеж на морската част”.

Да се анализират мотивите, които накараха Брюксел да забрани на България да строи газопровода, няма смисъл – нещата вече са приключили, заявява РИА Новости.

Агенцията цитира и мнението на директора на Института за национална енергетика в Русия Сергей Правосудов, според когото европейските чиновници играят своята игра, която нима нищо общо с истинската европейска политика.
Правосудов е категоричен, че ако се отнася до чиновниците в Брюксел – страните от ЕС изобщо няма да купуват газ от Русия и не биха се безпокоили как ще живеят хората и индустрията без природен газ.

Според него южните държави от ЕС не са защитили интереса си, както го е направила Германия (с реализацията на „Северен поток” – бел. ред) и са се отказали от изгоден проект.

В своя анализ на ситуацията РИА Новости се спира и на проекта „Турски поток”. Авторът посочва параметрите на проекта – четири тръби по дъното на Черно море, които ще се отправят към турския бряг, а не както предвиждаха плановете за „Южен поток” - към Варна. Страните от ЕС сами ще трябва да решат как да получат газ от хъб на гръцко-турската граница, се посочва още в материала.

Според изданието ще има държави, които ще се облагодетелстват от проекта повече от другите. Една от тях е Гърция, която в момента купува скъп газ заради повечето транзитни такси.

А Брюксел, след като е разрушил мечтите на България за „огромна инвестиция и работни места”, налагайки й да се откаже от „Южен поток”, ще се опита да направи същото и с Гърция, предупреждава един от експертите в Съюза на нефтената промишленост на Русия – Рустам Танкаев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 20 rate down comment 13
IMRO
преди 8 години
Ай сиктир и руски глупости, умряха червените бабички, няма кой да ви се върже на пропагандата.Огромни инвестици - да, в джоба на Делян Пеевски и разни други велможи, защото руснаците само така могат да работят - със "смазване" и създаване на послушни им олигарси. В замяна на това, робия и ужасяващи цени на природния газ (купуваме руския газ на най-високи цени в Европа!!!!!!Нито Южен, нито Турски, нито Марсиански поток няма да има, откъдето и да минава тръбата, в момента, в която влезе на територията на ЕС, трябва да спазва правилата на Третия енергиен пакет.А приказките за това колко "сме загубили" са изцяло от рода на "татко щеше да ти купи колело, ама друг път".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 6
alexx
преди 8 години
Накрая ще клекнат и ще го строят през България. От наша страна БОСТАН са готови да прилапат кинтите, но чакат да видят накъде задуха вятърът от Щатите. Колелото се върти. Русия е големият грешник днес, утре може пак да е Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 8
data
преди 8 години
хахаххах аман бе - евтино енергоснабдяване ? Викаш - по новата инфраструктура платена с милярди заеми цените ша са по ниски от колкото по старата и вече платена такава ? Хептен въ напече слънцето !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 11
data
преди 8 години
Пхаах , как точно си направиха харакири бре ? Индъз момент съществуващите тръби са на 50 % празни или викаш - да ги *** на скрап и да строим нови щот Путин се събудил една сутрин и решил че трябва да запуши южното газово трасе ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 8
data
преди 8 години
Поне смениха риториката - сега Бг не е главен виновник за ЮП, а жертва :) . Да видим още колко пъти още ще си сменят тезите :) п.п. ЕС (Бг) си имат изградена ифраструктура за доставки на газ от Раша и строителството на нови трасета не е икономически обосновано .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 11
dakl
преди 8 години
Европейската бюрокрация този път открито игра срещу бедните страни от ЕС за да задоволи задокеанския интерес без да се конфронтира с богатите страни в Северна Европа. Въпросът е дали това се прави съзнателно или са чисто чиновнически изпълнения? Фактът обаче , че с тази стъпка не се укрепва нито политически, нито икономически ЕС е безспорен. В близка и средносрочна перспектива нашите страни сами си направиха икономическо харикири и се лишиха от шанса за относително евтино енергоснабдяване! Ще бъдат ли осъдени виновниците , поне морално, е също въпрос без отговор за сега....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 10
albobo76
преди 8 години
Проектът беше прекратен по политически причини, даже едно БГ правителство беше уволнено от "шефовете" защото искаше да го осъществи. ЕС си направи икономическо "харакири" - още един "голям пирон в ковчега на мъртвеца".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 18
needtoknowmore
преди 8 години
Как звучи нареди им да спрат, все едно някой ти е наредил да спазваш закона ... до колкото си спомням ЮП беше спрян от Путин началото на Декември, така че кви спекулации си говорим?Путин нали е голям защо не иска дерогация както при северен поток?Парите просто са кът и за потоци ли да ги дава за Армати ли да го дава и той не знае за какво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 7
bgMan
преди 8 години
Съществен въпрос си остава след като общата европейска политика причини такава загуба за България какво Европа ще направи за нас като компенсация? Ако не получим компенсации това е доказателство, че идеята за обединена Европа, която в момента се осъществява е само един съвременен мит и "опиум за европейците" точно като и комунизма беше мит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 9
Pyramid
преди 8 години
Ами наистина, Брюксел нареди на нашите безгръбначни да спрат строежа. И руснаците се съобразиха. Твърде са големи, за да бъдат разигравани, както на някои им се ще. При такава концентрация предатели на квадратен километър както у нас, дори прекалено дълго удържаха напъна но, ето: Преценили са, че не им е изгодно повече. Да му мислим ние и хохлите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още