IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РИА Новости: Няма връщане назад за "Южен поток"

Брюксел разби мечтите на България за огромна инвестиция и работни места, посочва в анализ руската агенция

11:06 | 19.05.15 г. 63
РИА Новости: Няма връщане назад за "Южен поток"

„Няма връщане назад” – така започва анализ на руската информационна агенция „Новости” относно проекта „Южен поток”. Според автора по планираното трасе никога няма да потече руски природен газ за Европа, а шансът сега е „Турски поток”, освен ако Брюксел не е готов да закопае и този проект.

От изданието обаче не посочват, че на този етап официално заявление от страна на „Газпром” до страните, които участват в „Южен поток”, за неговото прекратяване още няма.

РИА Новости се позовава на заявленията, които висшите чиновници и президентът Владимир Путин правят за развитието на „Южен поток”. По думите на Путин Европейската комисия не е спомогнала за реализацията на проекта, а последната капка е била „мъчителният избор на България, която не е могла да се реши да даде разрешителното за строеж на морската част”.

Да се анализират мотивите, които накараха Брюксел да забрани на България да строи газопровода, няма смисъл – нещата вече са приключили, заявява РИА Новости.

Агенцията цитира и мнението на директора на Института за национална енергетика в Русия Сергей Правосудов, според когото европейските чиновници играят своята игра, която нима нищо общо с истинската европейска политика.
Правосудов е категоричен, че ако се отнася до чиновниците в Брюксел – страните от ЕС изобщо няма да купуват газ от Русия и не биха се безпокоили как ще живеят хората и индустрията без природен газ.

Според него южните държави от ЕС не са защитили интереса си, както го е направила Германия (с реализацията на „Северен поток” – бел. ред) и са се отказали от изгоден проект.

В своя анализ на ситуацията РИА Новости се спира и на проекта „Турски поток”. Авторът посочва параметрите на проекта – четири тръби по дъното на Черно море, които ще се отправят към турския бряг, а не както предвиждаха плановете за „Южен поток” - към Варна. Страните от ЕС сами ще трябва да решат как да получат газ от хъб на гръцко-турската граница, се посочва още в материала.

Според изданието ще има държави, които ще се облагодетелстват от проекта повече от другите. Една от тях е Гърция, която в момента купува скъп газ заради повечето транзитни такси.

А Брюксел, след като е разрушил мечтите на България за „огромна инвестиция и работни места”, налагайки й да се откаже от „Южен поток”, ще се опита да направи същото и с Гърция, предупреждава един от експертите в Съюза на нефтената промишленост на Русия – Рустам Танкаев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

23
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 8 години
А тя програмата "Брежнев" е нещо друго ама не помощи за покриване на дефицити - ти да не вземеш да си помислиш нещо друго ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 17 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Тия ги разправяй на инвесторчетата и капиталетата тук - емзетки, моторетки, коне, кобили, ***, многознайковци и пр. "икономическа" фауна, щото дори старата ми шапка от оригиналния лаф ще ти се смее! Тези дефицити към СССР нали помниш, че Ваньо Костов ги осчетоводи и дръпна чертата - оказа се, че руснаците ни дължат стотина и нещо милиона - даже си ги платиха като пичове! Ама ти откъде ще ги знаеш тези работи - тях в нета не ги пише... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 9
data
преди 8 години
Мави , това са лозунги дет си го написал . И преди и сега Бг си думка на дефицит от 1.5-2 млрд евра сега преди усдта . Та докато думкаме на дефицит ще сме зависими от тия дет ни покриват дефицита - преди СССР сега ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 18 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Анджек де - и аз това казах: докато се крием зад европейското законодателство, останахме по гол ***! Гърци, унгарци, австрийци сигурно са по-прости и по неевропейци, та драпат за руските патоци...!Докато сме мишки и се крием от какво ли не, докато е пълно с професори и обикновени ***, които се борят срещу стратегическа инфраструктура в България и рукоплещят на провала на такива проекти, ще ставаме все по цървулест придатък на ЕС, в който се кръстим, докато един ден не заприличаме на фандък на немит от години г^з и ни изхвърлят от там поради липса на причина да сме вътре. То и без това сме в ЕС по волята на янките, щото им трябва територия без автономно управление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 9
data
преди 8 години
Много добре знаеш че тази игра не е наша и въобще Бг е никой в темата "южен газов коридор " . Самото ни навиране в тази авантюра беше грешка . Още от началото трябваше да си се скрием зад европейското законодателство и да си стоим кротко . Главния клиент ( платец на разходите ) по този коридор е ЕС и в частност Италия - и те убиха патока . Бг сама се навря където не и е мястото и естествено отнесе шамарите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 25 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Хааахаха... едно време плоскоглавци, подобни на писалите по-долу и слагали напоително плюсчета по мненията им, викаха: "За да оправим селското стопанство, трябва първо да го затрием до основи и да го изградим по европейски! Трябва да закрием всички заводи и да ги нарежем на скрап, а после ще си направим истински, като в Европа и Америка! Това комунистическо образование и здравеопазване ще ги ликвидираме и ще направим истински - европейски и американски! Ще я махнем тази комунистическа армия и ще си направим истинска - по стандартите на НАТО, та да треперят и руснаците от нас! Ще закрием тези скапани чернобилски блокове в АЕЦ-а и ще живеем като в рая!" ... и т. н...И кво стана накрая? Същото ще стане и с патоците - един голем крив, с разширени вени, в сгърчения ни от глад ***! хахаха...!!!Я да видим активът как ще ми оцени мнението... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 4
Grosss
преди 8 години
Що имам усещането,че това за курвалъка се отнася и за нашите южни комшии?Американците и евреите нищо не забравят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
ЕДВА ЛИ. Отклонение от тръбата през Гърция и македония може и да пуснат насам /имат полза/ но, "ТОЙ" /целият?/ да минава през наша територия - забравИ. то не бе политически ***, не бе чудо. Всички се възползват от предателите но, никой не ги обича.- И с право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 8
Pyramid
преди 8 години
Ами мислете си, каквото щете но, Турция, доколкото има гръбнака да се опъне на ЕС, де с "любов", де с икономическа изгода, де с корупция - ще построи турски поток и газът ще навлиза в ЕС оттам. Но, същата тази Турция може да се окаже и мястото за вливане и осигуряване достъп на трети страни до същата тази руска тръба, като с това, се удовлетвори и пустото искане за диверсификация на знаменития трети пакет. Пак зависи от турците но, ако /както дочуват глухите ми уши/ се процедира с изкупуване от Турция на цялото количество газ и продаването му като "турски" на запад, този проблем за руската страна се решава чрез прескачане /заобикаляне/ и всичко за тях ще е ОК.А ние?- Ние пак ще купуваме по възможно най-високите цени, имам такова едно усещане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 7
Grosss
преди 8 години
Ако има газов поток през Балканите каквото и да говорят и смятат някой той в края на краищата пак ще мине през България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още