IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РИА Новости: Няма връщане назад за "Южен поток"

Брюксел разби мечтите на България за огромна инвестиция и работни места, посочва в анализ руската агенция

11:06 | 19.05.15 г. 63
РИА Новости: Няма връщане назад за "Южен поток"

„Няма връщане назад” – така започва анализ на руската информационна агенция „Новости” относно проекта „Южен поток”. Според автора по планираното трасе никога няма да потече руски природен газ за Европа, а шансът сега е „Турски поток”, освен ако Брюксел не е готов да закопае и този проект.

От изданието обаче не посочват, че на този етап официално заявление от страна на „Газпром” до страните, които участват в „Южен поток”, за неговото прекратяване още няма.

РИА Новости се позовава на заявленията, които висшите чиновници и президентът Владимир Путин правят за развитието на „Южен поток”. По думите на Путин Европейската комисия не е спомогнала за реализацията на проекта, а последната капка е била „мъчителният избор на България, която не е могла да се реши да даде разрешителното за строеж на морската част”.

Да се анализират мотивите, които накараха Брюксел да забрани на България да строи газопровода, няма смисъл – нещата вече са приключили, заявява РИА Новости.

Агенцията цитира и мнението на директора на Института за национална енергетика в Русия Сергей Правосудов, според когото европейските чиновници играят своята игра, която нима нищо общо с истинската европейска политика.
Правосудов е категоричен, че ако се отнася до чиновниците в Брюксел – страните от ЕС изобщо няма да купуват газ от Русия и не биха се безпокоили как ще живеят хората и индустрията без природен газ.

Според него южните държави от ЕС не са защитили интереса си, както го е направила Германия (с реализацията на „Северен поток” – бел. ред) и са се отказали от изгоден проект.

В своя анализ на ситуацията РИА Новости се спира и на проекта „Турски поток”. Авторът посочва параметрите на проекта – четири тръби по дъното на Черно море, които ще се отправят към турския бряг, а не както предвиждаха плановете за „Южен поток” - към Варна. Страните от ЕС сами ще трябва да решат как да получат газ от хъб на гръцко-турската граница, се посочва още в материала.

Според изданието ще има държави, които ще се облагодетелстват от проекта повече от другите. Една от тях е Гърция, която в момента купува скъп газ заради повечето транзитни такси.

А Брюксел, след като е разрушил мечтите на България за „огромна инвестиция и работни места”, налагайки й да се откаже от „Южен поток”, ще се опита да направи същото и с Гърция, предупреждава един от експертите в Съюза на нефтената промишленост на Русия – Рустам Танкаев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

53
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
м...не ти прочетох коментара. Именно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
аз ще се съглася с датата. Андропов поставя основата, после оня с белего продължава по неговият път...вярно е, че не съм живял по времето на Андропов, ама така съм чел. Макар, че спора е излишен. Говорите едно и също нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 8 години
Прочети повече за Андропов - не си подготвен по темата . Именно тои открива и лансира Горбачов както и тои изритва партийната номенклатура и я замяня с хора от службите . Той прекратява и програмата Брежнев и като резултат цялата прекрасна социалистическа икономика се сгромолясва за има няма 6-7 години . Знам че не ти харесват фактите но това не променя нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 8 години
Аз плащам заплати на 38 българи. Но не разписвам платежни, защото леко сивеем. Преди бяха 85, но Путин се запозна с Кабаева и нещата се разсъхнаха. А работодател няма да се нарека, защото според учените глави това е една обикновена "потосмукачна машина". Не искам вечер да се чувствам като кръвопииец. Ти може би си нарцис и това гали егото ти, но Ние сме различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
И ти на колко човека си работодател? Щото аз всеки месец разписвам платежни за заплати и осигуровки на 37 българи. А бяха 84 преди тикви като тебе да докарат Европа до *** ***! Сподели освен откровения се сарказъм, какъв опит имаш в лоното на работодателите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 8 години
Далеч съм от мисълта, че мога да обясня каквото и да е, на свръх-ултра-архи-супер разбирач като тебе Mavi gъz! Единственото което правя, това е да дразня фрустрираните Ви работнически мозъчета от време на време. Кефи ме неадекватната реакция на откровеният ми сарказъм. А истината е , че светът се дели на работници и работодатели. Вместо да умувате по форумите,можете да се напъните и да преминете в кастата на привилегированите. Едва ли ще успеете, но ще бъдете пример за децата си или за хората около Вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 0
Arr
преди 8 години
над Танап не се прилага третият енергиен пакет това беше проблемът и нищо и двете тръби ще минат през Гърция, Турция а ние като газов хъб ще търсим финансиране да правъм тръби към тях !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 0
Arr
преди 8 години
Двата най големи клиента на Газпром Германия вече и Турция ще бъде директно вързана към източника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Човече, какъв Андропов те налази пък сега? Имам чувството, че в някакъв чувал си събрал с метлата някакви имена и фрагменти от миналото, изчегъртани от драсканиците на разни самодейци в нета и периодично бъркаш вътре, вадиш някакво парче и се опитваш да ме заковеш - мен, дето по това време работех, гледах семейство с две деца, бях 28 годишен мъж, стъпил на прага на най-силните си години! Какви исторически познания бре, амиго! Това ми беше ежедневие - всеки ден ми е пред очите!!! Андропов управлява 15 месеца! Повечето българи не можаха да му запомнят името! Андропов изобщо не можа да стигне до България, та поне да разберем какво ни мисли! Между ноември 1982 и февруари 1984 г, когато управлява Андропов, тук се строяха двете магистрали, 5 и 6 блок на Козлодуй, чудовището в Радомир, ПАВЕЦ Чаира, софийското метро, готвехме се за кандидатура за зимна олимпиада... И какво ли още не, а външният ни дълг беше 1.5 млрд - дет се вика - от кумова срама, да ни има и нас на картата... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Щеше да е по-добре да не се опитваш да ни обясняваш каквото и да е! Ти не се някой, който има ресурс да обяснява нещо на предполагаемата (за съжаление - не фактическа) публика тук. Ако още малко се напънеш, ще се изравниш с червения *** по убедителност на тезите си. Но пък реално и повечето писачи тук са от вашата кръвна група.... Но пък на тях няма нужда да им обясняваш нищо - те са тук да пишат, а не да четат! Та... само си губиш времето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още