IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милер: "Турски поток" ще е в експлоатация в края на 2016 г.

Русия и Турция са постигнали договореност за доставките на газ по новия газопровод

17:42 | 07.05.15 г. 3
<p>
	Пътят на &quot;Турски поток&quot;. Графика: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Пътят на "Турски поток". Графика: "Газпром"

В „Газпром“ са уверени, че „Турски поток“ ще влезе в експлоатация още в края на следващата година.

„Постигната е договореност между Русия и Турция за въвеждането в експлоатация и начало на доставките на газ по „Турски поток“ през декември 2016 година“, каза ръководителят на газовия гигант Алексей Милер, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Милер направи този коментар след срещата си с турския министър на енергетиката Танер Йълдъз. От неговите думи става ясно още, че графикът на изграждането на новия газопровод ще бъде съобразен с постигнатите днес договорености. Подробности за тях обаче не се уточняват.

От досегашните изявления на руската страна е ясно, че до края на 2016 година ще бъде построена първата тръба по проекта, която ще доставя природен газ само за Турция. На следващ етап ще бъдат построени още три тръби, които ще преминават по дъното на Черно море, през територията на Турция до гръцко-турската граница.

Там пък ще бъде изграден газов хъб, откъдето европейските клиенти ще могат да купуват руски природен газ. Последната тръба на „Турски поток“ трябва да бъде изградена до 2020 година. Тогава общият капацитет на проекта ще бъде 63 млрд. куб. метра природен газ годишно.

На този етап Брюксел не коментира плановете на Русия с мотива, че все още няма никаква яснота по проекта – нито за трасето, нито за начините на финансиране. От думите на Милер преди време стана ясно, че „Турски поток“ ще повтори 2/3 от трасето на „Южен поток“, а после ще завие към турския бряг, вместо да продължи към Варна. От „Газпром“ обаче все още не са уведомили участниците в проекта „Южен поток“ за неговия край.

По време на срещата си днес Милер и Йълдъз са коментирали още и „Син поток“, по който преминават част от доставките на природен газ от Русия за Турция. По оперативни данни на газовата компания през първите четири месеца на 2015 година по тръбите на газопровода са преминали 5,4 млрд. куб. метра природен газ, което е с 4% повече спрямо 2014 година.

Припомняме, че през миналата година Турция е получила към 27 млрд. куб. метра газ от Русия, част от които преминават през „Син поток“, част – транзитно през България.

„Син поток“ е с годишен капацитет от 16 млрд. куб. метра природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 8 години
И при тоя пАток почнаха с първите заварки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
redcretin
преди 8 години
Газпром може и да я няма през 2016та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Arr
преди 8 години
а ние като газов хъб ще търсиме финансиране за интерконекторни връзки да се вържем към съседите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още