IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може ли САЩ да отнемат руското газово господство в Европа?

Шистовата революция направи Щатите лидер в производството на газ, но липсва инфраструктура за износа му

11:17 | 07.03.14 г. 35
Ще може ли САЩ да отнемат руското газово господство в Европа?

От месеци САЩ обмислят планове как да изнасят втечнен природен газ, подкрепени от шистовата революция в страната. Сега, покрай кризата в Украйна, тези действия могат да получат силен тласък.

В американския Конгрес вече се чуват призиви САЩ да ускорят процедурата за одобрение на плановете за износ на втечнен природен газ, съобщи Bloomberg. Русия доставя 30% от нуждите от природен газ на Стария континент и в ситуация като днешната САЩ имат отличната позиция да завладее част от руския дял, обясняват конгресмени.

Въпросът е там обаче, че преносът трябва да бъде извършван с танкери, съответно и да бъдат изградени терминали за втечнен газ и инсталации за втечняване на газа, а самата дейност да получи одобрение от властите в страната.

Прогнозите на Bloomberg са, че това ще отнеме поне три години, а много от компаниите, които имат желание да изнасят суровина, така и няма да успеят да приключат цялата процедура и да се справят с изискванията. 

Един от най-напредналите проекти е този на компанията Cheniere. Тя изгради терминал на стойност 10 млрд. долара и в момента е депозирала документацията в енергийното министерство в САЩ. Очакванията са процедурата да приключи и първите количества газ да бъдат изнесени през съоръженията към края на 2015 година.

Добивът на шистов газ всъщност превърна Щатите в най-големия производител на природен газ в световен мащаб. Затова и се появиха апетитите на добиващите компании да продават суровината на световните пазари. В момента те успяват да изнасят природен газ в Канада и Мексико, но чрез газопроводи.

Износът на природен газ за Европа трябва да бъде осъществен през инфраструктура, която все още не съществува – инсталации за втечняване на газа. В САЩ има само една такава мощност – собственост на ConocoPhilips в Аляска. Заводът обаче не работи от 2012 година насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Някой сети ли се от всички, дето говорят за тръбата през океана, да направи разчет на тази тръба? Дълбочина от няколко километра предполага стена от десетки сантиметри, което ,1.Зверски оскъпява тази тръба.2.Многократно увеличава масата и ресурсите за нейното производство3.И по тази причина, увеличава както времето за изграждане, така и технологичните проблеми4.Забавя изплащането5.Снижава, като цяло, потенциалната /ако изобщо/ печалба6.Предполага много по-висока цена на газа /за изплащане на инвестицията/7.Дълга тръба, на пътя на теченията...проблеми със здравината8.Вече бе запитано веднъж, ама кой да обърне внимание -КЪДЕ ще се слагат компресорните станции? До момента, чувам, всички те работели с горене на газ /от пренасяния/. Разстояния-огромни, газът, все пак, трябва да се изгаря, а под вода не става...Накратко, някой се е погрижил щатите да не изнасят газ по тръба, май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Абе струва ми се, че ако отвоюват източна Украина, може и да добиват достатъчно шистов газ за да отнемат руското господство :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
Longin
преди 10 години
"Освен това узнахме, че се каните да похарчите много пари, за да нормализирате живота в Крим. Неудобно ни е да помолим, но може ли да похарчите тези пари за нормализиране на живота във Вологодска област. Че то нашата област е в такава дългова яма, че за нищо не стигат пари. А ни трябват мостове, пътища, спортни съоръжения, промишлени обекти, нови работни места...С уважение и надежда за освобождение:Рускоезичните жители на Вологодска област.""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 1
Longin
преди 10 години
http://***.dnevnik.bg/sviat/2014/03/08/2257433_ruski_jurnalist_prizova_putin_da_prati_armiiata_v
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Огромни танкери , задвижвани от атомни двигатели са истински бомби, които трябва да бъдат ескортирани и охранявани , не по -малко от самия президент .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 10 години
Самото изграждане на тръба и инфраструктура ще отнеме повече от десетилетие . А и Руснаците могат да намалят цената на газа , ако е въпрос на съревнование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
"Ще може ли САЩ да отнемат руското газово господство в Европа?"Късно е вече ! Огромните инвестиции ще се изплатят в следващото десетилетие . А аз си мисля , че и двете страни на Атлантика имат проблем с оцеляването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 2
Longin
преди 10 години
Газпром (а и Русия) е духнал супата в средносрочен план/10г - южното средиземноморие е заобиколено с газ(Израел и Кипър), а и Азърбейджанския газ ще дойде - като не с Набуко и ОМВ то с ТАНАП и ***/БП, а и Иран ще почне да *** на вратата в един момент...а американските танкери ще дойдат да разнообразят източниците на Европа - тренд след зимата на 2009 а и особенно след сегашните путинови простотиинаходището Щокман вече *** десетина години не може да го усвои, що тъй..въобще изкл грешна руска концепция да се праи политика (само) през иресурсите и експанзия навън - а усвояването на вътрешната огромна територия и развиване на икономиката заради собствените си граждани(поданици) да е оставено за някой друг век...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 7
MZ/X
преди 10 години
Стига с тази глупава пропаганда на Газпром. До сега няма никакви сериозни последици от добива на шистов газ. Имало е случаи на отделни локални замърсявания, но при коя друга индустриална дейност не се случват такива неща? Авариите от АЕЦ са с пъти по тежки и проблемни и въпреки това все още много държави строят АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Южен поток е до Австрия по простата причина, че от там на запад има много развита газопроводна мрежа и няма проблем да продаваш газ дори и в Португалия!Причината да няма газопровод през атлантика, че до сега нямаше просто какво да се пренася! След шистовата революция първо ще почнат изнасят газ с кораби, но в един момент ще узреят и за газопровод, ако европейците тотално се откажат от плановете за добиване на шистов газ! Ако Европа реши да добива шистова газ, може да се окаже, че ще има газ не само за местния пазар, а и за износ и тогава идеята за газопровод до САЩ ще стане напълно излишна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още