IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и Google си партнират в борбата с проследяването на местоположението на потребителите

Мерките са свързани с нежелано поставяне на тракери от типа на AirTag

10:32 | 14.05.24 г.
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Apple и Google обявиха, че актуализизраните iPhone и телефони с Android ще показват известия, предупреждаващи потребителите, че наблизо има безжично устройство, което проследява местоположението им на дигитална карта, в случай че потребителят не е наясно, че е следен и иска да го спре, пише CNBC.

Този ход е най-новият знак, че двете основни платформи работят за коригиране на недостатъка на безжичните тракери, като AirTag на Apple, които могат да са полезни за намиране на изгубени или откраднати предмети, като показват местоположението им на дигиталната карта, но също така могат да се използват от престъпници за проследяване на хора.

Телефоните с iOS и Android с актуализиран софтуер ще получават съобщение, което им казва, че Bluetooth тракер е „установен да се движи с вас“. След това потребителите могат да накарат тракера да издаде звук, за да го намерят по-лесно, както и да получат инструкции как да го деактивират.

Когато AirTag беше пуснат на пазара от Apple през 2021 г., той бързо си намери клиенти сред потребителите, които прикрепят малкото устройство към своите ключове, багаж и дори към колата си. Това им помага да използват глобалната мрежа от устройства на Apple и Bluetooth сигналите наоколо, за да откриват къде се намират загубените им вещи, като чекиран багаж, който така и не се появява на лентата след полет.

Тези устройства обаче се използват и за извършването на престъпления, а някои жертви казват, че такива джаджи са били прикрепени за тях в препълнени барове. Оттогава Apple работи с Google за интегриране на сигнали и предупреждения в iOS и Android, за да пресече опитите за злоупотреба. Предупрежденията, специално насочени срещу AirTag, който е прикрепен към потребител, вече са вградени в Android.

AirTag също така е само един от многото Bluetooth тракери. Apple и Google позволяват на трети компании като Chipolo и Motorola да добавят свои собствени устройства.

Но когато компании на трети страни създават тракери за изгубени устройства, те трябва да ги изграждат според спецификациите на Apple и Google, които вече изискват да се вземат предвид нежелани сигнали за проследяване.

Apple и Google твърдят, че работят заедно за създаването на публични за индустрията спецификации за тези видове Bluetooth устройства за проследяване, но въпреки че официалният стандарт не е завършен, и двете компании са внедрили предупреждения в своите операционни системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още