IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може ли САЩ да отнемат руското газово господство в Европа?

Шистовата революция направи Щатите лидер в производството на газ, но липсва инфраструктура за износа му

11:17 | 07.03.14 г. 35
Ще може ли САЩ да отнемат руското газово господство в Европа?

От месеци САЩ обмислят планове как да изнасят втечнен природен газ, подкрепени от шистовата революция в страната. Сега, покрай кризата в Украйна, тези действия могат да получат силен тласък.

В американския Конгрес вече се чуват призиви САЩ да ускорят процедурата за одобрение на плановете за износ на втечнен природен газ, съобщи Bloomberg. Русия доставя 30% от нуждите от природен газ на Стария континент и в ситуация като днешната САЩ имат отличната позиция да завладее част от руския дял, обясняват конгресмени.

Въпросът е там обаче, че преносът трябва да бъде извършван с танкери, съответно и да бъдат изградени терминали за втечнен газ и инсталации за втечняване на газа, а самата дейност да получи одобрение от властите в страната.

Прогнозите на Bloomberg са, че това ще отнеме поне три години, а много от компаниите, които имат желание да изнасят суровина, така и няма да успеят да приключат цялата процедура и да се справят с изискванията. 

Един от най-напредналите проекти е този на компанията Cheniere. Тя изгради терминал на стойност 10 млрд. долара и в момента е депозирала документацията в енергийното министерство в САЩ. Очакванията са процедурата да приключи и първите количества газ да бъдат изнесени през съоръженията към края на 2015 година.

Добивът на шистов газ всъщност превърна Щатите в най-големия производител на природен газ в световен мащаб. Затова и се появиха апетитите на добиващите компании да продават суровината на световните пазари. В момента те успяват да изнасят природен газ в Канада и Мексико, но чрез газопроводи.

Износът на природен газ за Европа трябва да бъде осъществен през инфраструктура, която все още не съществува – инсталации за втечняване на газа. В САЩ има само една такава мощност – собственост на ConocoPhilips в Аляска. Заводът обаче не работи от 2012 година насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Шистовата революция стана факт през последните няколко години и чак сега САЩ стигнаха до проблема с износа на газ. До сега са нямали какво да изнасят и затова не са построили тръба или LNG терминали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
ако можеха да пуснат досега да са я пуснали трУбата поне 2-3 пътитова да не е компютърна игра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Между другото докато гледаме зрелищата колко от нас тука забелязаха главоломното сриване на долара, което започна вчера в 18:00ч.???Днес от сутринта досега достига рекордна обезценка!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 13
MZ/X
преди 10 години
Тръба може да се изгради и по дъното на Атлантическия океан (Западен поток :))) Няма да бъде по скъпа от тръбите от Русия до Западна Европа.Транспортирането с кораби ще е малко по скъпо, но след като и в момента Европа внася газ с кораби значи има икономически смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 31
Стоян Петров
преди 10 години
Шистовият газ беше евтин защото съществуваше забрана за износа му. Затова и няма инфраструктура за експорта му. Ако той се втечни и продаде естествено, че няма да е на цената в САЩ. Много по-евтино ще е, ако той се добие в Европа и конкретно в България. Но много хора не желаят това да се случи. Добре, тогава да погладуваме още малко. Не,че шистака ще ни нахрани, но това издава неуважението на българина към парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 10 години
Абе може и да пуснат една тръба през океана. Ко толкоз, нищо работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Цитат: "...Разстоянието от САЩ до Западна Европа не е по голямо от колкото от Русия до Западна Европа ..."Само дето едно е газът да се транспортира по трУба а съвсем друго е с кораби. Щото още не са намерили начин да телепортират.Другият по-сериозен инструмент в полза на Русия щеше да бъде ако имаха възможността да свалят цените колкото си искат и пак да са на печалба но това няма да стане защото направиха смотаната грешка цялата им икономика да бъде заложник на огромни заеми.Икономическата школа на КГБ не струва и 1 американски долар.Между другото чухте ли че Дянков влиза в надзора на ВТБ???Руснаците са плъхове с еврейски намордник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 13
MZ/X
преди 10 години
Какво значение има, че конвеционалния газ се добива примерно за 10 долара, а шистовия за 50 долара при положение, че Русия може да ни го проде за 400 долара. Разстоянието от САЩ до Западна Европа не е по голямо от колкото от Русия до Западна Европа и американците спокойно биха могли да продават значително по евтино от руснаците и пак да са на печалба...Шистовият газ и ВЕИ са сериозна заплаха за руската икономика.. Аз лично не бих държал дългосрочно руски акции..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Казано на френски - ще може, при всички случаи ще може, ама друг път! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 5
albobo76
преди 10 години
И аз мисля, че няма да може с пазарни методи, но географската отдалеченост е последния проблем. Много по-сериозни са минимум 3 други проблема: 1. Добива на шистов газ е много по-скъп от конвенционалния, който се добива в Русия. 2. За да се пренесе газ по море трябва първо да се втечни, което е много скъпо. 3. екологичните щети при добива са много големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още