IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може ли САЩ да отнемат руското газово господство в Европа?

Шистовата революция направи Щатите лидер в производството на газ, но липсва инфраструктура за износа му

11:17 | 07.03.14 г. 35
Ще може ли САЩ да отнемат руското газово господство в Европа?

От месеци САЩ обмислят планове как да изнасят втечнен природен газ, подкрепени от шистовата революция в страната. Сега, покрай кризата в Украйна, тези действия могат да получат силен тласък.

В американския Конгрес вече се чуват призиви САЩ да ускорят процедурата за одобрение на плановете за износ на втечнен природен газ, съобщи Bloomberg. Русия доставя 30% от нуждите от природен газ на Стария континент и в ситуация като днешната САЩ имат отличната позиция да завладее част от руския дял, обясняват конгресмени.

Въпросът е там обаче, че преносът трябва да бъде извършван с танкери, съответно и да бъдат изградени терминали за втечнен газ и инсталации за втечняване на газа, а самата дейност да получи одобрение от властите в страната.

Прогнозите на Bloomberg са, че това ще отнеме поне три години, а много от компаниите, които имат желание да изнасят суровина, така и няма да успеят да приключат цялата процедура и да се справят с изискванията. 

Един от най-напредналите проекти е този на компанията Cheniere. Тя изгради терминал на стойност 10 млрд. долара и в момента е депозирала документацията в енергийното министерство в САЩ. Очакванията са процедурата да приключи и първите количества газ да бъдат изнесени през съоръженията към края на 2015 година.

Добивът на шистов газ всъщност превърна Щатите в най-големия производител на природен газ в световен мащаб. Затова и се появиха апетитите на добиващите компании да продават суровината на световните пазари. В момента те успяват да изнасят природен газ в Канада и Мексико, но чрез газопроводи.

Износът на природен газ за Европа трябва да бъде осъществен през инфраструктура, която все още не съществува – инсталации за втечняване на газа. В САЩ има само една такава мощност – собственост на ConocoPhilips в Аляска. Заводът обаче не работи от 2012 година насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 8
bgMan
преди 10 години
Според нормалните общоприети бизнес правила: НЕ, няма да може!Много е далеч географски за да подбива цената на водкаджиите.Чрез гадории, мръсотии, манипулация и прочее методи обаче има шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още