IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари не намериха единна посока

Книжата на автомобилните компании поскъпнаха с 1,4%, а акциите на компаниите от строителния сектор и този на суровините бяха най-губещи

19:55 | 13.05.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските пазари затвориха с разнопосочни движения на основните индекси в понеделник, докато инвеститорите очакваха публикуването на нови данни за инфлацията в САЩ, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 завърши без съществени изменения спрямо предходната сесия, като основните борси бяха на отрицателна територия. Акциите на компаниите от строителния сектор и този на суровините бяха най-губещи, като отстъпиха с 0,9%, докато книжата на автомобилните компании поскъпнаха с 1,4%.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

В сряда предстои да бъдат представени данните за индекса на потребителските цени в САЩ през април, като трейдърите се надяват, че вероятността за завръщане към повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв до голяма степен е изчезнала въпреки неотдавнашната поредица от данни, които отчетоха по-висока от очакваното инфлация.

На Wall Street индексите не се променят съществено в понеделник.

В Азиатско-Тихоокеанския регион борсовите индекси записаха разнопосочни движения, тъй като инвеститорите оценяваха по-силната от очакваното инфлация в Китай през април. Индексът на потребителските цени в страната се повиши с 0,3% на годишна база, надминавайки прогнозите на Ройтерс за повишение с 0,2%.

В понеделник бяха публикувани и данни за инфлацията в Индия, чийто темп леко се е забавил през април отчасти поради по-ниските цени на горивата, въпреки че цените на хранителните продукти са останали високи. Годишната инфлация на дребно за април е 4,83%, което е забавяне спрямо 4,85% през март. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха равнище от 4,80%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още