IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборудването за АЕЦ "Белене" е поръчано без решение на УС на НЕК

След като България получи официално решението от арбитражния съд, ще започнат преговори с Русия по казуса

10:39 | 20.06.16 г. 3
<p>
	Площадката на АЕЦ Белене. Снимка:<em>&nbsp;архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ Белене. Снимка: архив Ройтерс

Оборудването за АЕЦ „Белене“, за което руската компания „Атомстройекспорт“ осъди Националната електрическа компания (НЕК), е било поръчано от двамата изпълнителни директори на държавната компания, но без решение на Управителния съвет (УС). Това съобщи в ефира на „Нова телевизия“ енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя не посочи имена, но справка в Търговския регистър показва, че през визирания период компанията е била управлявана от Любомир Велков и Мадрик Папазян. Те са били начело на НЕК от 13 май 2008 година до 2 септември 2009 година. На 5 ноември 2008 година двамата са подписали Допълнение №5, с което реално се поръчва оборудването.

Петкова припомни, че малко преди това – през септември 2008 година, стратегическият инвеститор RWE е поставил условия да се изясни как ще бъде финансиран проектът и е поискал сключване на договор с „Атомстройекспорт“ за строителство и инженеринг на АЕЦ „Белене“, още преди да бъде поръчано оборудването.

Такъв договор и досега не е факт, каза още енергийният министър.

В края на миналата седмица арбитражният съд в Женева отсъди в полза на руската страна по делото, но не призна всички претенции на „Атомстройекспорт“. Така България ще заплати цената на поръчаното, но не взето оборудване, предназначено за втората атомна централа у нас. НЕК трябва да плати на руската страна 620 млн. евро – стойността на реактора и оборудването, както и лихви, таксите по делото и адвокатските хонорари.

По думите на Теменужка Петкова, след като НЕК получи официално решението от арбитража, ще започнат и преговори с руската страна за намиране на най-доброто решение за двете компании след решението на съда.

Според енергийния министър няма как цената на електроенергията да се повиши, за да може НЕК да намери средства за изплащане на иска. Тя беше категорична, че срещу сумата държавната компания ще получи реален актив – един реактор, който е напълно готов, както и втори, по който, според документацията от делото, са приключени 90% от работата.

Това означава, че НЕК например може да продаде реакторите, каза Теменужка Петкова, но призна, че това ще може да стане само чрез „Атомстройекспорт“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 7
misanthrope
преди 7 години
Абе къде е Дянков? Пляска ли ги? Мистър Флик защо мълчи? Нали е много активен напоследък да коментира финансите, правителството, енергетиката...Излез излез Монка, не се крий мaймyнкe мpъcнa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Fine-clima
преди 7 години
На тези двамата ще се търсят ли панамски сметки?http://fine-clima.wix.com/hvac
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още