IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Овергаз" ще изяснява проблемите си с "Газпром" по съдебен път

Държавата е в конфликт на интереси на газовия пазар, смята изпълнителният директор на "Овергаз Инк" Светослав Иванов

11:36 | 07.04.16 г.
"Овергаз" ще изяснява проблемите си с "Газпром" по съдебен път

"Овергаз" все още няма обяснение защо руският гигант "Газпром" е прекратил изпълнението на действащ договор и ще изяснява този казус по съдебен път. Това коментира пред БНР заместник-изпълнителният директор на "Овергаз" Светослав Иванов.

Той посочи, че договорът между двете страни е със срок до 2019 година и с опция да бъде продължен.

Скандалът избухна около Нова година. При прекъсването на доставките "Овергаз" започна да купува газ за своите клиенти от обществения доставчик "Булгаргаз". По този начин дружеството изпълнява своите лицензионни задължения, което беше потвърдено и от проверка на енергийния регулатор.

И в момента "Овергаз" продължава да купува газ от "Булгаргаз". "Върнахме се в социалистическото време, когато единствен доставчик на газ в страната бяха държавните компании", каза още Иванов.

Според него това създава конфликт на интереси - от една страна държавата е автор на политики и регулации, а от друга - собственик на икономически субекти, които са играчи на пазара. Компанията е подала сигнали до ГД "Конкуренция" на Европейската комисия за нарушения на българския пазар.

Според тях държавата създава такива политики, които носят непазарни предимства на нейните дружества, което е в ущърб не само на останалите играчи, но и на крайните потребители и обществото.

Очаквайте интервю със Светослав Иванов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още