IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът разреши държавната помощ за НЕК

На първо четене бе приет проектът на МС, по който дружеството ще плати реакторите за АЕЦ "Белене"

13:21 | 21.09.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Парламентът разреши държавната помощ, която ще позволи на НЕК да плати на "Атомстройекспорт" за двата реактора за АЕЦ "Белене". Депутатите одобриха на първо четене внесения от кабинета Законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на "Националната електрическа компания" ЕАД (НЕК).

В проекта не е посочена точна сума, но е записано, че тя ще е равна на дължимото от НЕК към  "Атомстройекспорт" по решението на международния арбитраж в Женева. 

В мотивите се уточнява, че сумата с лихвите към днешна дата е над 628 млн. евро. Вчера енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че ако плащането не стане сега, до края на годината размерът на главницата плюс лихвите ще надмине 646 млн. евро. И днес пред депутатите тя припомни, че ако НЕК не се разплати, Русия може да поиска обявяването на държавното дружество в несъстоятелност. 

Решението бе предшествано от няколкочасови дебати в пленарната зала, по време на които ГЕРБ и БСП си отправяха взаимни обвинения.

"Кой е проблемът, който ни доведе дотук - това, че започнахме да строим втора АЕЦ, или че не я достроихме?", попита Георги Божинов от БСП. Той сам си отговори, че причината е в непоследователната политика и слабостта на българските правителства да се съобразяват с чужди интереси. 

Красимир Велчев от ГЕРБ попита социалистите защо е трябвало да поръчват скъпото  високотехнологично оборудване и също си отговори сам: "Отговорът е само в комисионите". 

Румен Гечев съобщи, че социалистите искат депутатите да гласуват падане на мораториума за строежа на АЕЦ "Белене".

Реформаторите ще подкрепят "със свито сърце" искането, каза Петър Славов. Според него проектът трябвало да се прекръсти на закон за поредната помощ от народа за грешките на БСП. Той изрази надежда, че НЕК бързо ще върне парите и че това няма да се отрази на цената на тока. 

Славов попита социалистите защо им е втора АЕЦ. "Огледайте се, по улиците вече има електромобили, хората летят до Марс, защо ви е АЕЦ?", каза той.

Методи Андреев от ГЕРБ обяви АЕЦ "Белене" за "лобистки корупционен проект". Дали управляващите ще развиват или не ядрената енергетика попита Рамадан Аталай от ДПС. 

След три часа спорове 132-ма депутати гласуваха за предоставяне на помощта, двама бяха против, а трима се въздържаха. Подкрепа дадоха ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и ДПС. Депутатите от БСП не участваха в гласуването. Двамата "против" бяха от реформаторите, а трите гласа "въздържал се" от " Атака".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
Ти си ги избра, българино :-)Сега плащай :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
vladconsult
преди 7 години
КОЙ унищожи България - лобисти, групи за натиск, платени от чужди господари, политици, слуги на Запад и Изток. По делата и думите ще ги познаете в медиите на олигарси и обръчи! Независимо дали са За и Против! А сега само от забавянето от решението на съда до плащането НИЕ БЪЛГАРИТЕ, а не политиците с жените и децата в чужбина ще бъдем ограбени с десетки милиони. КОЙ ни унищожава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още