IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕЦ-овете покриха увеличеното потребление на електроенергия в България

Към 9 часа товарът в системата е малко над 7,3 хил. мегавата, почти половината електроенергия се осигурява от кондензационните централи

09:17 | 11.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Водните централи покриха вечерния пик на потреблението на електроенергия на 10 януари в България, показаха оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). В следобедните часове натоварени бяха около 400 мегавата от мощностните на ВЕЦ-овете.

По време на брифинга на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова, на който тя даде сведения за състоянието на енергийната система, водните централи осигуряваха около 8% от товара на мрежата. Тогава товарът беше около 7 хил. мегавата.

Няколко часа по-късно, когато беше и вечерният пик на потреблението на електроенергия, водните централи вече осигуряваха 16% от натоварването или към 1,2 хил. мегавата. Общо инсталираните мощности на ВЕЦ-овете у нас са малко над 2,3 хил. мегавата. 

Предварителните данни на ЕСО показаха, че за кратко системата издържа натоварване от малко над 7,7 хил. мегавата. Като цяло обаче потреблението е по-ниско от постигнатите в понеделник (9 януари) товари, е видно от отчетите на оператора.

В понеделник стана ясно, че ЕСО следи обстановката в съседните държави и има готовност при нужда да ограничи износа на електроенергия. На този етап такова решение взе Гърция - страната е обхваната от невиждана от десетилетия студена вълна. Сняг вали дори и в столицата Атина.

Към 9 часа товарът в системата е малко над 7,3 хил. мегавата, показа още справка на Investor.bg в данните на ЕСО. 49% от необходимата електроенергия се осигуряват от кондензационните централи, тоест тези, които произвеждат само електроенергия. 10% от товара се поемат от водните централи, което прави малко над 700 мегавата. Пълно е натоварването на АЕЦ "Козлодуй". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още