IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО е в готовност да ограничи износа на електроенергия

Гърция спира износа от 12 часа тази нощ заради тежката зимна обстановка в страната

16:44 | 10.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съседните на България страни ограничават износа на електроенергия на фона на влошената зимна обстановка, съобщи по време на брифинг енергийният министър в оставка Теменужка Петкова. Тъй като системите в региона работят в паралел и ограниченият износ ще се отрази на баланса, Петкова е наредила на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) да следи внимателно този процес и ще бъдат взети необходимите мерки.

Реакция при спиране на износа на съседните държави е да ограничим от своя страна износа, така че да бъдат защитени българските потребители.

Изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов гарантира, че при ограничаване на износа на електроенергия от съседните държави, както и при появата на друга извънредна ситуация, която да застраши потреблението (проблем с добив на въглища или отказ на мощности), операторът ще предложи на енергийния министър да ограничи износа.

Гърция вече обяви, че от 12 часа тази нощ ще спре износа, подобна мярка обсъждат и други съседни държави, стана ясно още от думите на Йотов.

Министерството на енергетиката на южната ни съседка посъветва и потребителите да изключат ненужното енергийно оборудване в пиковите часове (между 18 часа и полунощ).  

Теменужка Петкова даде информация и във връзка с искането на ЕСО за съдействие от оператора на мрежата в Румъния в неделя вечерта. България е поискала аварийна помощ, тъй като е имало опасения за активирането на "студения резерв". Ситуацията в Румъния обаче не е по-добра, отколкото в България, и местният оператор е отказал допълнителни доставки.

Това не е проблем за България, особено и след активирането на ТЕЦ "Бобов дол". Двата резервни блока в централата не успяха да се задействат веднага, тъй като въглищата в складовете им бяха замръзнали. От 17 часа в понеделник обаче те също са включени в системата.

От шестте предприятия, които са заявили студен резерв, само две не са успели да реагират веднага - ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ Русе, каза още енергийният министър. Двата блока на бобовдолската централа вече работят, има обаче известни проблеми със стартирането на студения резерв от ТЕЦ Русе.

Към момента добивът в Мини Марица-изток се извършва "нормално при зимни условия". Дружеството подава доставки на въглища към централите в Маришкия басейн, макар и не в пълен обем на заявките. Това не е проблем, защото централите имат въглища на склад.

Друга мярка, която правителството е предприело, е да поиска от Европейската комисия част от електроенергията, която АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток" 2 задължително предоставят на енергийната борса, да бъде насочена към обществения доставчик (Националната електрическа компания). Очакваме положителен отговор от Брюксел, посочи Теменужка Петкова. Мярката е превантивна, за да можем да преодолеем евентуална кризисна ситуация.

Тя отбеляза още, че доставките на газ също са ритмични и няма нарушения.

Ситуацията е усложнена, но не е основание да се говори за изграждане на нова ядрена мощност, категорична е още Теменужка Петкова. Нова мощност ще бъде построена при икономическа обосновка необходима ли е тя за България, допълни още тя.

Тази вечер ЕСО очаква върхово потребление на електроенергията - над 7,7 хил. мегавата товар на мрежата. Потреблението в последните дни е най-високото от 1996 година насам, посочи още Теменужка Петкова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още