IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка понижи антицикличния капиталов буфер до 0%

Решението влиза в сила незабавно и се очаква това ниво да се запази до юни 2017 г.

12:48 | 05.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията по финансова стабилност на Английската централна банка оправда очакванията и понижи антицикличния капиталов буфер от 0,5% до 0% за британските експозиции на банките, съобщи комисията в шестмесечния си доклад, публикуван днес. Решението влиза в сила незабавно.

Банката очаква това ниво на буфера да се запази поне до юни 2017 г.

„Решението на комисията ще понижи регулаторните капиталови буфери с 5,7 млрд. паунда, което ще повиши капацитета на банките да кредитират британските домакинства и бизнеси с до 150 млрд. паунда“, пише в изявлението на регулатора.

„Комисията по финансова стабилност приветства обявлението на АЦБ, че ще продължи да предлага дългосрочни репо операции всяка седмица до края на септември 2016 г. Това е предпазна мярка, която да осигури допълнителна гъвкавост за гарантиране на ликвидността, допълнително подкрепяйки възможността на компаниите да прибягват до своите собствени буфери“, се казва още в текста. 

Комисията остава в готовност да предприеме допълнителни действия, ако е необходимо да се подкрепи финансовата стабилност в Обединеното кралство

Управителят на централната банка Марк Карни ще има пресконференция в 13:00 часа българско време.

Междувременно британският паунд поевтиня във вторник и се доближи до 31-годишното дъно, достигнато непосредствено след гласуването. Към 12:55 часа българско време паундът се търгува на ниво 1,3152 долара.

Резултатите от референдума на 23 юни, при който близо 52% от британците подкрепиха излизане от Европейския съюз, шокираха пазарите и създадоха политически вакуум в Обединеното кралство, в който Марк Карни се превърна в крепител на стабилността. След като сигнализира за възможно понижение на лихвените проценти и обеща финансова помощ за банките, миналата седмица Карни увери, че АЦБ е готова да предостави допълнителна подкрепа в средата на повишена несигурност и влошаващи се икономически перспективи.

Мерките на централната банка ще допълнят по-мащабния план за насърчаване на икономическата стабилност в среда на несигурност. Министърът на финансите Джордж Озбърн сигнализира, че бюджетен излишък през 2020 г. вече не влиза в плановете му, както и че планира да намали корпоративния данък до под 15%.

Комисията посочва няколко канала, по които референдумът от 23 юни може да увеличи рисковете за финансовата стабилност. Един от тях е финансирането на дефицита по текущата сметка, което разчита на продължаващи значителни потоци от капитали и преки чуждестранни инвестиции.

Пазарът на бизнес имоти, който отчиташе стабилни притоци на капитали, също може да бъде засегнат.

Потенциалните ефекти от вота в подкрепа на Brexit може да има заради високата задлъжнялост на британските домакинства, които са чувствителни към висока безработица.

Потиснатият икономически растеж на глобално ниво, включително и в еврозоната е друга света, която Brexit може да усложни чрез по-дълъг период на несигурност. Освен това нестабилните елементи от функционирането на финансовите пазари ще бъдат изправени пред изпитание в периода на повишена пазарна активност и волатилност, посочват членовете на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Свободното падане на лирата продължава.Разбира се, че евтината лира урежда английските производители и е в ущърб на вноса.Не АЦБ , а ЕЦБ трябваше да е тази която да спре това свободно падане на лирата.Супер Марио обаче няма СРЕДСТВА и възможност да направи това.Кризата е истински стрестекст за ЕВРОПЕЙСКИТЕ БАНКИ и най вече за ДОЙЧЕБАНК!Европа е в шок и ужас от случващото се на финансовите пазари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още