IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският финансов министър планира да намали корпоративния данък до под 15%

Мярката е част от нов план от пет точки за насърчаване на икономическата активност

10:22 | 04.07.16 г. 9
<p>
	Джордж Озбърн.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Джордж Озбърн. Снимка: архив, Ройтерс

Британският финансов министър Джордж Озбърн планира да намали корпоративния данък до под 15% в опит да привлече бизнеса да инвестира в страната, след като 52% от британците избраха страната им да напусне Европейския съюз (ЕС), съобщава FT.

Намаляването на корпоративния данък е част от нов план от пет точки за насърчаване на икономическата активност, отбелязва изданието. Останалите четири точки предвиждат насърчаване на инвестициите от Китай, подкрепа за банковото кредитиране, засилване на инвестициите в енергийна инфраструктура и управление на фиска.

Изданието припомня, че преди референдума британският финансов министър заплаши да увеличи данъците с около 30 млрд. паунда годишно и да намали разходите, в случай че британците изберат страната им да напусне ЕС. Той обаче явно възприема по-предпазлив подход и изчаква официалните прогнози, преди да обяви евентуални мерки през есента.

Озбърн продължава да държи на мнението си, че напускането на ЕС ще тласне Великобритания към рецесия. Пред изданието той коментира, че фокусът трябва да е върху перспективите за развитие, така че да се направи всичко необходимо за икономиката.

В първото си интервю след референдума за Brexit Озбърн посочва, че е искал да играе водеща роля в оформянето на икономическата съдба на Великобритания и е планирал да изгради „супер конкурентоспособна икономика“ с ниски данъци за бизнеса и фокус върху глобалното развитие.

Британският финансов министър обяснява, че иска да наложи най-ниския корпоративен данък в сравнение с всяка друга водеща икономика. Той подчертава, че страната му трябва да направи всичко възможно да докаже на инвеститорите, че е „отворена за бизнеса“.

Подобно рязко понижение на данъците за бизнеса на Острова доближава страната до нивото на корпоративния данък в Ирландия, което е 12,5%. Това обаче би разгневило финансовите министри на държавите от ЕС, както и гласоподавателите предвид противоречивите данъчни сделки с мултинационални компании от ранга на Google.

От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреждават, че решението на Осбърн може да отключи още по-агресивна данъчна конкуренция и че „допълнителни стъпки в тази посока биха превърнали Великобритания в данъчно убежище, а не в икономика“.

Джордж Осбърн допълва, че Великобритания би трябвало да търси нови двустранни споразумения, за да поддържа инвестиционните потоци. Според него следващият премиер трябва да настоява за пълен достъп до единния пазар на ЕС, макар че това може и да не се случи, ако се пристъпи към ограничаване на свободното движение на хора.

Още по темата можете да научите от видеото на Bloomberg

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
nothingbutyour
преди 7 години
Може ли да си изтриеш акаунта, защото си напълно неадекватен и само караш хората да се смеят, а също така и заемаш дисково пространство на сървъра на Инвестора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
studioaa
преди 7 години
Защо думата м*е*с*т*и е цензурирана??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
Това, че финансовия сектор иска да се мести в Париж е лъжа, разпространявана от медиите. Швейцария е извън ЕС, но за сметка на това е голям финансов център именно благодарения на това, че страната не е под контрола на Брюксел. 2/3 от хедж фондовете искаха страната да напусне ес, за да не може регулациите от Берлин и Франкфурт да ги засегнат. Абсурдно е изобщо да се помисли, че сега те смятат да напускат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Vesko94
преди 7 години
Високото ниво на заетост е нещото, което позволява на Лондон да намали социалните плащания. Евентуален ръст на безработицата ще изкара сметките му криви. Както се случи и с намаляването на дефицита. Не на последно място подобна заявка се опитва да тушира напрежението във финансовите среди, които обмислят преместване на континента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Pronto
преди 7 години
Отлична идея. Тъкмо ще е отрезвяваща и за пригладнелите да лапнат английския бизнес - Германия и Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
THE TRADER
преди 7 години
Няма как който и да е да ме убеди, че тук не се върви по строго и детайлно, методично следван път... Иначе всички са изненадани... освен самите англичани, разбира се... А политическата кариера на Камерън и нейното "жертване" са част от замисъла... Сега жертване, после връщане на бял кон... Или оставане в историята, като "спасителя от оковите на ЕС"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
studioaa
преди 7 години
Великобритания спаси Европа от тоталитаризма на 2 пъти веднъж през 1938 и веднъж през 1989 през 20-ти век. Сега отново те отново посочват правилния път към независимост, сътрудничество и свободна търговия. европейския съюз реално е един безкрайно остарял и неадекватен модел от миналото, който е причина за икономическата разруха в Европа. еврозоната реално е единствената част в света заедно с Япония където не се наблюдава никакъв икономически растеж. Навсякъде в света имаме икономически бум, но не и в Европа. Защо ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
studioaa
преди 7 години
Добра идея за от страна на Озбърн, никога не съм се съмнявал, че той е много по-компетентен от Шойбле. Великобритания тръгва по правилния път с орязване на мащаба на социалната държава, намаляване данъците за бизнеса и премахване на субсидираната зелена икономика и оттегляне от безумните "човешки права" в сила в европейския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 7 години
хаххаха Чи то тая данъчна система Ореха я измисли в Бг преди кажи речи 10 г. - ниски преки и високи коствени данъци :):) Вива БГ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още