IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca купува 55% от Acerta за 4 млрд. долара

Британската компания се опитва да обнови продуктовата си линия с нови лекарства

11:16 | 17.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фармацевтичната компания AstraZeneca PLC съобщи в четвъртък, че ще придобие 55% дял от биотехнологичената Acerta Pharma на цена от 4 млрд. долара. Това е поредното усилие на британския фармацевтичен гигант да обнови продуктовата си линия, съобщава Wall Street Journal.

AstraZeneca пояснява, че първоначално ще плати 2,5 млрд. долара за дела, а след това още 1,5 млрд. долара или при получаването на одобрение от американския регулатор за лекарството на Acerta за лечение на рак на кръвта acalabrutinib, или до края на 2018 г.

Базираната във Великобритания фармацевтична компания има опцията да изкупи и останалата част от Acerta за още 3 млрд. долара при определени условия.

Тя може да упражни правото да закупи останалите 45% в различни моменти във времето, ако бъде получено първоначално одобрение на лекарството за рак на кръвта от САЩ и Европа и след пълното установяване на търговските му възможности.

Wall Street Journal съобщи по-рано този месец, че двете компании са в напреднали преговори по сделката.

Acerta, базирана в Холандия и САЩ компания, още няма лекарства на пазара, но водещият ѝ проект показва обещаващи резултати при ранните клинични тестове. Компанията разработва лекарства за лечението на различни видове рак и автоимунни заболявания, два от най-големите пазари на фармацевтичната индустрия.

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио заявява, че инвестицията съответства на фокуса на компанията за дългосрочния ѝ растеж.

Acalabrutinib ни предоставя известно присъствие в лекарствата за лечение на рак на кръвта, с което допълваме съществуващия ни имунотерапевтичен подход в сътрудничество с Celgene при хематологичните злокачествени заболявания“, допълва той.

Сделката е последният ход на AstraZeneca, с който компанията се опитва да обнови продуктовата си линия, за да запази продажбите си, които през следващите години ще бъдат подложени на натиск от въвеждането на генерични варианти на най-продаваните ѝ продукти.

След като отхвърли офертата за придобиване за 120 млрд. долара от Pfizer миналата година, Сорио заяви, че ще обмисли малки и средни сделки, за да развие продуктовата линия. Миналия месец компанията договори закупуването на базираната биотехнологична компания ZS Pharma и сърдечносъдовото ѝ подразделение за 2,7 млрд. долара. Сорио заяви, че лекарствата срещу рак са ключов фокус в усилията на компанията.

В сряда AstraZeneca пък съобщи, че е договорила придобиването на бизнеса с респираторни лекарства на японската Takeda Pharmaceutical за 575 млн. долара. Отделно тя заяви, че ще инвестира до 100 млн. долара в китайския производител на биологични лекарства WuXi AppTec с възможност за придобиване на компанията, като в същото време влага 50 млн. долара, за да разшири производствените си съоръжения в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още