IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин вади София от "черен списък" за инвестиции

Решаването на казуса „Цемеко“ ще задвижи двустранните отношения между България и Германия

12:18 | 20.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Берлин вади София от "черен списък" за инвестиции

След като в продължение на почти пет години България бе поставена в своеобразен „черен списък“ за германските инвестиции, сега Германия отново ще насърчава вложенията на свои фирми в страната ни.

Германия отново ще може да разглежда в бъдеще заявления за поемане на инвестиционни гаранции за България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

„По този начин създаваме предпоставки за още по-задълбочено икономическо сътрудничество между нашите страни“, се казва и в съобщение на германското Министерство на икономиката и енергетиката.

Решението за възстановяването на инвестиционните гаранции е предхождано от съгласието на двете правителства за приключване на регресните преговори по инвестицията „Кльостерс-Цемеко“.

Предисторията

Вложението на германската компания беше обезпечено с федерална инвестиционна гаранция. През 2005 г. бе създадено смесеното дружество „Цемеко" с учредители „Кльостерс", която държи 75%, българското дружество „Кремиковци" с 20% и „Интертръст" на Валентин Захариев с дял от 5%. Идеята е да се построи циментов завод, който да използва отпадъците на металургичния комбинат.

След като българското Министерство на околната среда не издава оценка за въздействието, проектът за завода е блокиран. След невъзможността за реализиране на проекта в строителния сектор през 2009 г. федералното министерство на икономиката е изплатило обезщетения по инвестиционната гаранция за компенсирането на участието на германската компания в размер на 4,1 млн. евро.

След като през декември 2014 г. се постигна междуправителствено споразумение, бе решено оспорваната сума да се поеме поравно от двете страни. В края на декември депутатите ратифицираха Споразумението между българското икономическо министерство и Федералното министерство на икономиката на Германия за решаването на щетата и сумата бе платена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
Един приятел от МОСВ ми разказваше че по времето на Джевдет Чакъров всички били луднали в министерството. Подготвят се процедури, заповеди, оценки, внасят се в кабинета на министъра, а той не подписва. Само се трупат на купчина. Джевдет подписвал само след обаждане от ДПС. Такива случаи са стотици, не само този.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Ironhorse
преди 9 години
Преди да пишете, се запознайте с казусът.Дори в статията пише, че МОСВ не издава оценка по ОВОС, т.е. нито е приело нито е отхвърлило инвестиционното предложение !!!Джевдет Чакъров, "БигБрадър"=Тамер Бейсимов и ДПС през МОСВ чрез процедурите по ОВОС рекетираха де що шава.По същата схема рекетираха Дънди прешъс, АДФ България и т.н.За последните искаха около 20 милиона евро подкуп. След което собственика напусна България и повече не иска да чуе за нас.Така че преди коментирате е редно да се запознаете с даден казус като прочетете или да помълчите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
От къде на къде България ще плаща, за гаранция, издадена от федералното правителство? Тоест България ще плати 2 милиона евро, за това, че не е издала ОВОС?Ми дай да създадем едно дружество за да построим тоалетна на средата на Александър плац и българското правителство да поеме гаранция. После като не ми даде Германия разрешение, България да ми плати 4 милиона и да каже на немците "Сори, ама ние поехме гаранция и вие като не дадохте разрешително, сметката е 2 милиона"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още