IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Европа приключиха сесията без ясна посока

Общоевропейскят индекс Stoxx 600 завърши с повишение от 0,1%, а секторите сочеха в различна посока при затварянето

19:12 | 30.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските акции приключиха без ясна посока в понеделник, след като инвеститорите реагираха на последните корпоративни отчети и продължиха да следят новините от Испания, съобщава CNBC.

Общоевропейскят индекс Stoxx 600 приключи с повишение от 0,1%, а секторите сочеха в различна посока при затварянето.

В Лондон FTSE 100 завърши със спад от 0,32%, а френският САС – с 0,05%. Германският бенчмарк DAX се повиши с 0,07%, а испанският IBEX 35 с 1,6%.

По време на сесията в понеделник акциите в еврозоната се доближиха до най-високите си нива от десетилетие, посочва Ройтерс, след като здравата икономика и добрите отчети явно компенсират политическата несигурност.

Сезонът на отчетите продължава да влияе на пазарите и тази седмица.

Bankia отчете 10-процентов спад на нетната печалба за третото тримесечие в понеделник, след като приходите от кредитирането са останали под натиск заради ниските лихвени проценти. Резултатите на испанските банки са отчасти засенчени заради обявяването на независимост от Каталуния. Акциите на Bankia поскъпнаха с над 2% по време на търговията.

В банковия сектор книжата на британската банка HSBC поевтиняха с 1,5%, макар че кредиторът обяви скок на печалбата си преди данъците от 448% на годишна база през трите месеца до края на септември.

В други корпоративни сектори Glencore повиши годишните си насоки за печалбата преди данъците и лихвите до диапазона от 2,6 и 2,8 млрд. долара в понеделник. Миннодобивната компания се позова на продължаващото възстановяване след срива на суровините, който приключи през 2016 г. Акциите ѝ обаче останаха без промяна в късната търговия.

В Испания сътресенията продължават, след като в петък правителството уволни лидера на регионалното правителство на Каталуния, малко след като регионът обяви независимост. Мадрид разпусна и каталунския парламент и свика предсрочни регионални избори.

Освен острия скок на IBEX 35 няколко испански банки отбелязаха силни повишения в понеделник. Banco de Sabadell, Caixabank, BBVA и Banco Santander удариха върха на европейския банков сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още