IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в топ 5 на ЕС по ръст на продажбите на дребно през декември 2016 г.

Продажбите на горива определят увеличението на общата търговия на дребно в края на миналата година

14:09 | 03.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е в топ 5 държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-силен годишен ръст на продажбите на дребно през декември 2016 г., показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

През последния месец на миналата година продажбите на дребно у нас ускоряват ръста си до 4% на годишна база спрямо 2,4% през ноември.

Темпът на ръст е над два и половина пъти по-бърз в сравнение със средното за ЕС (1,5%) и повече от три пъти над отчетения годишен растеж в еврозоната (1,2%), сочи европейската статистика.

Лидер е Словения, където годишният темп на ръст на продажбите на дребно през декември достига 15,4%. Следват Люксембург с 8,8%, Литва с 8,5%, Словакия с 5,7% и България с 4%.

На другия полюс са продажбите на дребно в Германия, които намаляват с 0,4% на годишна база.

През декември спрямо ноември продажбите на дребно у нас нарастват с 0,5% спрямо 0,1% средно за ЕС и спад от 0,1% за еврозоната.

Като цяло в ЕС ръстът на продажбите на дребно през декември се определя основно от продажбите на горива и нехранителни стоки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още