IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България продължава да отчита прекомерни дисбаланси по три показателя

Задлъжнялостта на частния сектор, рамката на несъстоятелността и нивото на проблемните кредити предизвикват опасения, предупреждава ЕК

17:02 | 16.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Нетната международна инвестиционна позиция, ръстът на разходите за труд и безработицата са икономическите показатели, по които България продължава да отчита прекомерни дисбаланси. Това налага да се продължи със задълбочените прегледи, в които да се идентифицират рисковете и да се отправят препоръки за отстраняването им.

Това съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК), която днес стартира процедурата за превенция и корекция на макроикономически дисбаланси в страните от Европейския съюз (ЕС), въведена през 2011 г. заради дълговата криза (т.нар. Европейски семестър).

Преди дни ЕК публикува есенната си макроикономическа прогноза, в която увеличи очакванията си за растежа на България до 3,1% през тази година и 2,9% през 2017 г. Комисията занижи и очакванията си за безработицата в България през тази година до 8,1%, като прогнозира, че частното потребление ще е основен двигател на икономиката.

В групата на държавите с прекомерни дисбаланси и дисбаланси, които ще бъдат наблюдавани и ще получат препоръки, са още Хърватия, Кипър, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Холандия, Португалия, Словения, Испания и Швеция.

Държавите, които успешно излизат от процедурата по наблюдение заради прекомерни дисбаланси, са Белгия, Унгария, Румъния и Великобритания. За тях не се наблюдават рискове, които да изискват задълбочени прегледи през 2017 г.

Задлъжнялостта на частния сектор и уязвимостта на финансовия сектор – източници на рискове

В конкретните коментари за България от ЕК посочват, че през март т.г. страната ни е включена в групата на държавите с прекомерни икономически дисбаланси заради уязвимостта на финансовия сектор и високата корпоративна задлъжнялост в контекста на безработица над препоръчителните стойности.

При сегашния преглед се вижда, че извън референтните стойности остават три показателя – нетната международна инвестиционна позиция (-60 през 2015 г. при препоръчителна граница от -35), ръстът на разходите за труд ( забавя се до 14,9% от 18% през 2014 г.) и безработицата (спада до 11,2% през 2015 г.).

ЕК отчита продължаващо подобрение при нетната международна инвестиционна позиция на фона и на положителното салдо по текущата сметка, посочва се в коментарите на Комисията за България. Износът се увеличава през последните 5 години, въпреки че страната изгуби пазарен дял през 2015 г., отчита институцията.

Разходите за труд също се отчита, че устойчиво се понижават през последните години, макар че средната стойност за последните три години е над препоръчителните „здравословни“ граници. Отчита се и плавният спад на безработицата, като се подчертава, че нивото на дългосрочната безработица е вече в индикативните рамки, макар и да остават структурните проблеми с ниската икономическа активност и дисбалансът в търсенето и предлагането на работната сила.

ЕК изразява обаче опасенията си за нивото на задлъжнялостта на частния сектор и бавния ѝ спад. Остават и опасенията, свързани с рамката на несъстоятелността, както и с дела на проблемните кредити, който остава висок.

Последна актуализация: 15:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Свидетели сме на противоречиво поведение на ЕК.ЕК е с реално съгласие в България да се прилага сгрешена парична система, ала изразява недоволство, че под влияние на тази държавна грешка са налични лоши последици.За възможен устойчив обществен просперитет в България е необходимо подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още