IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червен край на седмицата за европейските борси

Опасенията около бъдещето на китайската икономика и сривът на цената на петрола натежаха на борсите

18:44 | 21.08.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските фондови пазари се търгуваха със сериозни спадове в петък след накъсана сесия заради по-лошите от очакванията икономически данни на Китай и резкия срив на цените на петрола, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията със сериозен спад от 3,26%.

Основният индекс на Лондон FTSE 100 изгуби 2,83%, насочвайки се към най-лошата си седмична загуба от 2015 г. насам. Германският бенчмарк DAX се понижи с 3%, а френският САС потъна с 3,2%.

Акциите на американските борси се търгуват с понижения в петък, увеличавайки последните си загуби заради опасенията, че забавянето на растежа на световната икономика ще продължи да оказва натиск върху настроенията на инвеститорите.

Петролът сериозно си поигра с нервите на инвеститорите в петък. Лекият суров петрол се търгуваше до почти 40 долара за барел в следобедната търговия заради новите опасения за бъдещето на най-големия консуматор в света – Китай. Цените на петрола в САЩ се насочват към осма поредна седмица на спад, най-дългата губеща серия от 1986 г. насам. Цената суровия петрол сорт Брент стигна до 45,40 долара за барел, а тази на лекия петрол се понижи с 2,5% до 40,20 долара за барел.

Гърция също се отрази на пазарите. В четвъртък вечерта министър-председателят Алексис Ципрас подаде оставка и предизвика предсрочни избори през септември в опит да заздрави позициите си, след като прие условията на кредиторите в замяна на 86 млрд. евро финансова помощ. Гръцката фондова борса реагира негативни и се срина с 2,5%.

Пазарите наблюдават испанската банка Banco Sabadell, която в петък заяви, че е приключила придобиването на 100% от TSB Bank. Британската банка преди беше част от Lloyds Banking Group, която беше спасена от правителството на Обединеното кралство по време на финансовата криза от 2008 г. Акциите на банката поевтиняха с 3%.

Също в петък британската компания GlaxoSmithKline обяви, че е продала оставащите си права от лекарството си Ofatumumab за 1 млрд. долара на швейцарския фармацевтичен гигант Novartis. Акциите на GSK се понижиха с 3%, а тези на Novartis – 3,6%.

Компаниите в автомобилния и луксозния сектор също бяха сред губещите. Акциите на френската Peugeot Citroen и германската Daimler се сринаха.

Сред печелившите обаче бяха много минни компании, след като златото поскъпна в сутрешната сесия. Въпреки първоначалните си печалби компании, като Randgold Resources и Anglo American, все пак завършиха с понижение от по 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
IDontCare
преди 8 години
При вдигане на лихвения % от ФЕД, определено NYSE ще е под още по-голям натиск...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Аз продължавам да не разбирам логиката, ако вдигнат лихвите, то борсите би трябвало да се гмурнат още на доле ..... Не може да изнудваш някой да вдига лихвите и да си вкараш автогол ?!? После с високи лихви как ше праат пари, кат парите са "скъпи" ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
prodigal
преди 8 години
Глупости, изнудват ФЕД/дават му основание да не вдига лигвите ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
prodigal
преди 8 години
Глупости, изнудват ФЕД/дават му основание да не вдига лигвите ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още