IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на газ в Европа ще се свие с 43% до 2026 г., смятат руски анализатори

През 2013 година спадът е преодолян, но след 12 години Европа ще добива със 70 млрд. куб. метра природен газ по-малко

13:36 | 13.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Добивът на газ в Европа ще се свие с 43% до 2026 г., смятат руски анализатори

В следващите 12 години добивът на природен газ в страните от ЕС ще бъде намален с 43% спрямо нивото от 2013 година. Тази прогноза прави руският Фонд за национална енергийна сигурност, пише ИТАР – ТАСС. От институцията обаче правят допълнение, че в тези очаквания не са включени „нетрадиционните газови ресурси“, които може да използва Стария континент.

Само за последните три години местният добив на природен газ намалява с 34 млрд. куб. метра, или 17 на сто.

От Фонда обаче признават и че през 2013 година спадът е овладян след разработването на няколко нови полета в Холандия, както и благодарение на добива в Хърватия, която от лятото на миналата година е член на ЕС. Благодарение на тези фактори добивът на природен газ през 2013 година отбелязва минимален ръст от 300 млн. куб. метра природен газ.

Все пак руските анализатори залагат, че през следващите 12 години добивът на природен газ в Европа ще намалее с около 70 млрд. куб. метра газ, което е съпоставимо с годишното потребление на Италия и 2,5 пъти повече от доставките от Алжир.

Прогнозите са, че през 2015 година добивът на природен газ в Европа ще бъде в рамките на 150 млрд. куб. метра, а към 2020 година ще бъде вече 115 млрд. куб. метра. Шест години по-късно вече ще бъде 90 млрд. куб. метра, предполагат анализаторите. 

В момента Европейския съюз успява да покрие около 35% от нуждите си с местен добив на природен газ. Основните държави, в които се добива суровината са Дания и Холандия. Румъния покрива 80% от нуждите си от енергийни източници от местен добив, а Великобритания – 50%, посочват руските анализатори.

Преди време Европейската комисия публикува данни, според които в общността дневно се внасят енергийни източници на стойност от 1 млрд. евро. 40% от нуждите от природен газ се покриват от Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
И руският газ ще свърши. Всичко свършва. Засега, обаче, "само" 40 от световните запаси НА КОНВЕНЦИОНАЛЕН природен газ са на руска територия. За шистовия - да не говорим. И, понеже други отрасли братушките развиват с огромно скърцане, ще притискат Европата с каквото имат. А то не е малко. не ме кефи, сам съм от страна на скъпото гориво но...я си ги представи тях, когато това свърши? имам познати руснаци, казват "Не ми се и мисли какъв ужас ще настане!".Ето защо, сега се стараят да изпомпат повече ресурси отвън, които да вкарат при себе си. Разбираемо е.Както е разбираемо, още, че и в ЕС, поради по-високата интензивност на потреблението, кризата ще настъпи много по-рано. А ти си говори, лошо няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Естествено че така ще им се иска. Какво ли няма да кажат, само и само да внушат на някой че се толкова много нучни на света. Аз мислч че газа на Русия свършва и до 2050-та година няма да има с какво да си купуват компанията.http://iconomicabg.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още