IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълненията в Либия смалиха двойно печалбата на OMV

Участието ни в Южен поток ще играе важна роля за сигурността на газовите доставки за Европа, заяви главният изпълнителен директор Герхард Ройс

11:26 | 12.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Въпреки трудностите OMV планира да увеличи производството си през втората половина на годината. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Въпреки трудностите OMV планира да увеличи производството си през втората половина на годината. Снимка: Ройтерс

Австрийската петролна и газова група OMV продължава да страда от политическите вълнения в страната производител Либия и сравнително слабите маржове в бизнеса за рафиниране. Между април и юни OMV е спечелила около половината от сумата, на която е възлизала печалбата й през същия период на миналата година. За цялата година OMV все още очаква ръст в производството на петрол и газ, пише Wall Street Journal.

Оперативната печалба, отчитаща промените в цената на доставките, и преди еднократни ефекти, спада през второто тримесечие в сравнение с предходната година от 734 млн. евро до 369 млн. евро. Спадът в печалбата е по-сериозен от очакванията на анализаторите. Интервюираните от Dow Jones Newswires експерти от индустрията очакваха печалба от 477 млн. евро.

„През първата половина на 2014 година нашите резултати бяха засегнати от по-ниските маржове при рафиниране, по-слабия щатски долар и политическата нестабилност в Либия и Йемен. Въпреки тази нестабилност нивата на нашия добив отбелязаха ръст в сравнение със същия период на миналата година вследствие на принос от страна на придобити активи в Норвегия“, коментира Герхард Ройс, главен изпълнителен директор на OMV. 

За новите проблеми в Либия, където различни бунтовнически групи се борят за власт, земя и суровини, OMV вече спомена в края на юли. Групата бе принудена да преустанови временно своята дейност в страната, макар че рестартира производството си в африканската държава едва в началото на 2014 г.

Ето защо размерът на добития нефт и газ през второто тримесечие е в застой до нивото от предходното тримесечие от 297 000 барела петролен еквивалент на ден (BOED), въпреки че австрийците наскоро откриха нови полета за нефт и газ в Норвегия.

В сегмента „Проучване и Добив“ петролното откритие Hanssen затвърждава потенциала на район Wisting в Баренцово море до Норвегия. В допълнение в момента се сондира Domino-2 в Черно море с цел да се потвърди значителното откритие на газ.

С финализирането на продажбата на рафинерия Bayeroil компанията завършва най-голямата фаза от програмата си за деинвестиции в бизнес сегмент „Рафиниране и Маркетинг“. Освен това вече е завършена и модернизацията на рафинерия Petrobrazi, което допълнително ще заздрави конкурентността.  В бизнес сегмента „Газ и Енергия“ компанията е в процес на преразглеждане на портфолиото си от активи, за да увеличи доходността. 

„Участието ни в проекта Южен поток ще играе важна роля в бъдеще за осигуряване сигурността на газовите доставки за Европа и по-конкретно, за Австрия“, заяви още Ройс.

През второто тримесечие OMV също така пострада и от трудните пазарни условия в бизнеса с рафиниране. Въпреки че групата се е възползвала от растящите цени на петрола, референтният марж за рафиниране възлиза на 1,92 долара за барел, което е все още доста под миналогодишния марж от 2,48 долара за барел. В допълнение редица рафинерии са били затворени заради планирана поддръжка.

Между април и юни OMV записва отрицателни еднократни ефекти за приблизително 138 млн. евро. Само в Казахстан OMV трябваше да поеме корекции на стойността в размер на около 110 милиона евро, тъй като развитието на нефтените находища там се оказва неуспешно. Нетната печалба на компанията възлиза на 132 млн. евро след 226 млн. евро година по-рано. Печалбата, отчитаща промените в цената на доставките, и преди еднократни ефекти, намалява на годишна база от 321 млн. до 202 млн. евро, при очаквания на анализатори за 210 млн. евро.

Въпреки трудностите OMV планира да увеличи производството си през втората половина на годината. Ако се приеме, че периодичното производство в Либия не бъде прекъсвано, компанията очаква за цялата 2014 г. производство на нефт и газ на обща стойност около 310 000 барела петролен еквивалент на ден (boed), след 288 000 boed през предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Участието ни в Южен поток ще играе важна роля за сигурността на газовите доставки за Европа, заяви главният изпълнителен директор Герхард РойсСя...тоя май не знае кой е Плевнята...Няма ли наш Чехлю да го скастри през Ройтерс, нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
"Вълненията в Либия смалиха двойно печалбата на OMV "- "Смалиха" или "снижиха"? -И после, ще искаме другите да ни уважават. За чий им е, ако сами не си уважаваме езика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още