IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV: Противопоставянето на Запада и Русия няма да попречи на "Южен поток"

Увеличаването на броя на маршрутите за доставка на газ е добро за енергийната сигурност на Европа, смята президентът на австрийската компания

14:25 | 11.08.14 г.
OMV: Противопоставянето на Запада и Русия няма да попречи на "Южен поток"

Противопоставянето между Запада и Русия няма да отмени плановете за строителството на „Южен поток“, коментира президентът на австрийската OMV Герхард Ройс, цитиран от РИА Новости. Австрийската компания влезе в проекта на 24 юни с подписването на споразумението за създаването на проектната компания South Stream Austria.

“Газопроводът има срок на експлоатация от 50 години и по тази причина е нужно да се гледа на нещата реалистично“, коментира Ройс.

По негови думи увеличаването на броя на маршрутите за доставка е добро за енергийната сигурност на Европа. „Четири газопровода е по-добре от три, пет е по-добре от четири от прагматична гледна точка“, допълни още той.

Президентът на OMV посочва още, че продължението на „Северен поток“ - Opal, вече доставя газ за Европа. Не е покрит пълният капацитет на газопровода – по тръбите ще бъдат доставяни по 36 млрд. куб. метра газ годишно.

“Южен поток“ е с капацитет от 63 млрд. куб. метра природен газ годишно. Трасето му минава през акваторията на Русия, България и Турция в Черно море. Плановете са четирите тръби на газопровода да излязат на сушата край Варна в местността Паша дере.

Първите количества газ по тръбите се очакват да потекат към Европа в края на 2015 година, а пълният капацитет на газопровода трябва да бъде изпълнен към 2018 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още