IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Финансова санкция за "Газпром" все още е възможна

Развитието на делото срещу компанията за злоупотреба с господстващо положение зависи изцяло от пазарния тест

17:13 | 17.05.17 г.
<p>
	Централата на &quot;Газпром&quot;. <em>Снимка: Газпром</em></p>

Централата на "Газпром". Снимка: Газпром

Как ще се развие делото срещу "Газпром" за злоупотреба с господстващо положение в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) зависи изцяло от пазарния тест. Това заяви по време на брифинг в Брюксел, излъчен във видеосистемата на ЕК, комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Тя поясни, че от становищата на засегнатите страни ще стане ясно дали Европейската комисия (ЕК) ще приеме предложението на "Газпром", дали ще поиска от руския гигант да разшири ангажиментите, или ще предприеме коренно различен подход - на налагане на финансови санкции.

Крайният срок за приемане на становищата изтече на 4 май. Вестагер заяви, че в момента в Брюксел анализират позициите.

Според нея в предложенията на "Газпром" се вижда желание за подобрение на работата на пазара на газ в региона.

"Всичко все още е отворено", каза още тя по повод действията на ЕК в следващите етапи на процедурата.

Комисарят е категорична, че няма вариант с едновременното налагане на финансова санкция и приемане на ангажименти за промяна от страна на "Газпром". Ако обаче руският гигант наруши поетите ангажименти, то тогава ще има и финансови санкции, допълни още Вестагер.

Страните, за които ЕК установи, че "Газпром" е пречил на нормалната конкуренция на пазара, подадоха своите становища във връзка с предложенията за промени. Българската позиция по казуса е, че приема подхода на ЕК, но иска повече ангажименти от страна на руската компания. 

Според информацията досега Полша и още няколко държави обаче настояват за налагането на финансова санкция. Изчисления на анализатори сочат, че глобата може да достигне 9,5 млрд. евро

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още