IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парична санкция за "Газпром" по делото за ЦИЕ може да достигне 9,5 млрд. евро

Страните, които са против сделка между ЕК и компанията по делото, обаче не можаха да се обединят в общ фронт

17:41 | 15.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако "Газпром" не постигне сделка с Европейската комисия (ЕК) по делото за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Централна и Източна Европа, финансовата санкция може да достигне 9,5 млрд. евро, изчислява европейското издание Politico, позовавайки се на коментари на експерти.

В момента обаче настроенията са руският гигант да предприеме действия за премахване на изкривяванията на пазара и така да избегне глобата. Брюксел подложи на тест руските мерки и в момента анализира становищата, изпратени от страните.

Поддръжниците на сделката коментират, че тя е стъпка в правилната посока, защото Русия ще трябва да признае, че европейското право е първично в тези отношения. В засегнатите страни обаче настроенията са по-различни и част от тях протестират срещу споразумение между ЕК и "Газпром" по делото.

В началото на май руското издание "Коммерсант" публикува информация, че единствено България изглежда склонна да опрости на "Газпром" финансовите санкции. Източници на Politico също коментират, че поне трите прибалтийски републики и Полша се противопоставят на предложението да няма глоба за руската компания.

Тези, които не са съгласни обаче, така и не се обединиха в общ фронт срещу "Газпром",  за да могат техните искания да се чуят в ЕС, допълва още изданието. В същото време Германия е напълно удовлетворена от сделката.

Литва направи изчисления, че е загубила около 1,5 млрд. евро от несправедливите условия на "Газпром". Ако загубите се пренесат към отношенията на руската компания с Германия, паричното им изражение би било 125 млрд. евро, коментира експерт.

"Можете да бъдете сигурни, че ако германците плащат допълнителни милиарди, те ще бъдат ядосани", посочват съветниците на Литва по това дело.

В Полша пък не са убедени, че поемайки ангажименти, "Газпром" повече няма да злоупотребява с господстващото си положение на пазара в региона. Самата Полша обаче не е от най-примерните европейски членове, за да се чуе гласът й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още