IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК може да функционира законно и без пълния брой комисари

Липсата на комисар от България не е проблем за работата на Комисията, посочват от Брюксел

16:53 | 06.01.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) може да функционира и законно да взема решения и без пълния брой комисари от 28-те държави в общността. Това уточни говорителят на ЕК Маргаритис Схинас по време на редовния брифинг на Комисията, излъчван във видеосистемата й.

Той посочи, че тази възможност е предвидена в Договора от Лисабон и през 2016 г. вече е била реализирана – при оставката на британския комисар Джонатан Хил.

Коментарите на Схинас са свързани с напускането на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаряше за бюджета и човешките ресурси. С напускането й нейните отговорности се поемат от германския комисар Гюнтер Йотингер, който отговаря за цифровия пазар.

Схинас обясни още, че забавянето, свързано обикновено с намирането на най-добрия кандидат за комисар, не е проблем за дейността на ЕК.

Кандидатите за комисар се посочват от националните власти и одобряват от председателя на ЕК. След това номинираният кандидат се изслушва от Европейския парламент (ЕП), който също трябва да утвърди кандидатурата му, припомни още Схинас.

Йотингер също ще премине през изслушване в ЕП, защото се сменят отговорностите му и депутатите трябва да преценят дали има нужните компетенции. Това ще стане на 9 януари от 18 часа брюкселско време (19 часа българско).

Германецът ще се изправи пред депутатите от комисията по бюджет, по бюджетен контрол и правни дейности, става ясно от съобщение на сайта на ЕП.

По време на днешния брифинг беше дискутирана и съдбата на служителите в кабинета на Кристалина Георгиева. Схинас категорично отхвърли, че има служители в ЕК, на които им се плаща, но не вършат нищо. Администрацията към комисаря вече е разпусната, защото „без комисар няма кабинет“, посочи още говорителят на Комисията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
"Липсата на комисар от България не е проблем за работата на Комисията, посочват от Брюксел"Изобщо не е проблем , квото с нея туй и без нея ...КриСталината...Българията ...се там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още