IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Задълженията на новия български комисар ще се определят след номинацията му

Според процедурата първо се избира кандидат, а след това сферата на отговорностите му, припомни говорител на Комисията

15:34 | 19.12.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Задълженията на новия български комисар ще бъдат определени едва след номинацията му, каза в Брюксел говорителят на Европейската комисия Мина Андреева. В предавания във видеосистемата на Комисията брифинг тя посочи, че няма натиск от страна на Брюксел за по-бързо издигане на новата кандидатура на България.

България е изправена пред избор на нов комисар след напускането на Кристалина Георгиева. До 31 декември тя ще заема поста зам.-председател и комисар по въпросите на бюджета. От новата година обаче Георгиева отива на работа в Световната банка.

Задълженията й, свързани с бюджета на общността, ще бъдат поети от Гюнтер Йотингер, който в момента отговаря за развитието на цифровата икономика в ЕС.

Според Politico неговото портфолио вече е връчено на Андрус Ансип, който е комисар по въпросите на единния цифров пазар. Ако това е факт, прогнозите, че България може да поеме задълженията на Йотингер, няма да се сбъднат.

Мина Андреева обаче не потвърди информацията на Politico. Тя посочи, че традицията при избор на комисар е първо да бъде определен кандидатът, а след това да бъде намерена област, за която да отговаря и която съвпада най-точно с неговите умения.

Процедурата изисква одобрение от Европейския парламент на кандидата, предложен от държавата член на ЕС и съгласуван с Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
888
преди 7 години
Ако кандидата е търтей , кошер ли ще му поверят ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
"...първо да бъде определен кандидатът, а след това да бъде намерена област, за която да отговаря и която съвпада най-точно с неговите умения."Баси и организацията , ако кандидатът може само да си чопли носа , ще измислят и такъв ресор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още