IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Ако България иска влиятелен ресор в ЕК, трябва бързо да номинира комисар

Ако правим партийни сметки и бягаме от отговорност, може да отложим въпроса за догодина, според бившия социален министър

10:39 | 02.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Ако България иска да получи влиятелен ресор в Европейската комисия (ЕК), трябва да побърза с номинацията на кандидат за комисар. Ако искаме да си правим партийни сметки и да бягаме от отговорност, може да отложим въпроса за лятото догодина, когато вероятно ще имаме редовно избрано правителство. Това каза пред БНР заместник-председателят на АБВ и бивш социален министър Ивайло Калфин.

„Бързината да предложим кандидат за комисар се обуславя единствено от възможността да вземем добър ресор. Ние вече почти изпуснахме възможността да запазим ресора на Кристалина Георгиева - бюджет, и предстои изслушване на германския кандидат, който ще го поеме. Германският ресор, който е достатъчно значим (цифрови технологии), също предстои да бъде преразпределен“, заяви Калфин.

Според него ако в следващите дни не предложим български кандидат, ресорът ще бъде преразпределен към следващите комисари.

След това когато и да предложим комисар, ще му дадат „това, което е най-маловажно за всички останали“.

В интерес на държавата е да имаме възможно най-бързо комисар и това е отговорност на следващото правителство. Това го прави министър-председателят, който има задължения до последния ден, в който седи в този парламент, заяви Ивайло Калфин. Според него едно служебно правителство има много по-малко основание да назначава български еврокомисар.

„Вероятно представител на Германия ще поеме бюджета, а ако ние не предложим кандидат, цифровите технологии няма да останат без комисар. Един път разпределен, никой не трябва да си прави илюзии, че (ресора - б.ред.) ще ни го върнат обратно, че някой ще го пази малко и ще ни го върне обратно“, предупреди той.

На въпрос дали би приел да бъде български еврокомисар Калфин отговори, че никой не му е предлагал такава позиция.

„Правителство в оставка няма нито политическо, нито морално основание да излъчва кандидатура за еврокомисар”,  заяви вчера депутатът от БСП Кристиан Вигенин пред журналисти в парламента.

Според него няма причини за избързване, а и самият председател на ЕК е заявил, че е готов този въпрос да бъде обсъждан през януари. „Ако не се създаде парламентарно подкрепено правителство в рамките на този парламент, следващият еврокомисар трябва да бъде излъчен от служебното правителство, назначено от новия президент ген. Румен Радев”, каза още той.

Вигенин е на мнение, че няма никаква опасност да изпуснем хубави ресори, защото на практика към момента няма  договорен никакъв ресор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още