IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири имена се спрягат за нов български еврокомисар, според Politico

Обсъжда се кандидатурата на министрите Екатерина Захариева и Лиляна Павлова, както и на бившият вицепремиер Илиана Цанова и бившият евродепутат Илиана Иванова

19:00 | 22.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Четири имена се спрягат за нов български еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева. Новият български еврокомисар може би ще бъде посочен в началото на следващата година, пише онлайн изданието Politico, като се позовава на собствени източници.

Според изданието за нов български еврокомисар се спрягат имената на правосъдния министър в оставка Екатерина Захариева и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Другите две имена са на Илиана Цанова – бивш вицепремиер, а в момента зам.-управляващ на Европейския фонд за стратегически инвестиции, и на Илиана Иванова – бивш евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и член на Европейската сметна палата в момента.

Цанова е коментирала пред изданието, че в момента е изключително заета в сегашната й роля, както и че не е водила официални разговори във връзка с българската кандидатура за нов еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева.

Илияна Иванова също отрича да е водила разговори. Изданието е потърсило за коментар и постоянният представител на България в Брюксел, както и Министерството на външните работи, но не е получило отговор на запитването си за Захариева и Павлова.

Георгиева, която отговаря за бюджета и човешките ресурси, ще напусне в края на годината и да бъде наследена от еврокомисаря по цифровизацията Гюнтер Йотингер. Заради скандалите, в които името на Йотингер беше забъркано през последните седмици, обаче не е ясно дали председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер ще го остави на поста за постоянно.

Изданието припомня, че заради победата на Румен Радев на президентския вот премиерът Бойко Борисов подаде оставката на правителството, което доведе до политическа криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още