IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Няма краен срок за номинацията на новия български комисар

В Брюксел имат пълно доверие на политическата система у нас и преговорите за комисар ще започнат, когато им дойде времето, каза говорителят на Комисията

15:48 | 14.11.16 г. 1
<p>
	Снимка:<em> архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Няма краен срок за номинацията на българския комисар след напускането на Кристалина Георгиева. Това съобщи говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас по време на брифинг в Брюксел.

Той коментира ситуацията в страната след изборите за президент и създалата се политическа криза с оставката, която премиерът Бойко Борисов вече официално депозира. Новият комисар трябва да бъде номиниран от правителството след консултации с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

Оставката на правителството не означава, че страната ще остане без управление – по Конституция правителство ще има, каза още Схинас.

Жан-Клод Юнкер има пълно доверие в констиционната и политическата система в България, обясни още той в отговор на въпрос дали няма да е по-добре от гледна точка на легитимността да се изчака редовно правителство, което да издигне българската номинация.

„Всичко е в ръцете на председателя Юнкер“, обясни още Схинас по отношение на това дали има вероятност българските отговорности вече да са определени и България да поеме портфолиото развитие на цифровия пазар в ЕС.

В момента за него отговаря Гюнтер Йотингер, който вече беше посочен за заместник на Кристалина Георгиева и ще отговаря за бюджета на общността.

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия си на 31 декември 2016 година и заема пост в Световната банка. Нейните отговорности поема германският комисар Гюнтер Йотингер.

Промяната беше анонсирана от Жан-Клод Юнкер веднага, след като стана ясно, че Георгиева напуска. Все още обаче не е ясно дали Йотингер ще заеме поста и зам.-председател на ЕК, каквато е българският комисар.

Ако България не номинира кандидат за комисар до 31 декември, това няма да бъде фатално, обясниха днес от ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
щото и без другото комисарите не вършат никва работа ... та дали днес или след 2 години ще има, все тая :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още