IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Шенген не означава отворени врати и липса на проверки по границите

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието в ЕС решиха да въведат задължителен контрол по външните граници на общността

17:55 | 20.11.15 г. 1
ЕК: Шенген не означава отворени врати и липса на проверки по границите

Шенген е споразумение за ефективни проверки, които да гарантират свободното движение в рамките на общността, но не означава отворени врати или липсата на граничен контрол, на гаранции за безопасността или на обмяна на информация.

Това заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас по време на обедния брифинг в Брюксел. Неговият коментар беше направен по повод засилването на граничния контрол в ЕС, дори и вътре в Шенгенската зона.

Схинас посочи, че ЕК е направила предложения, които да повишат нивото на сигурност на гражданите в общността, но конкретни мерки трябва да бъдат очаквани от Съвета на ЕС във формат министри на правосъдие и вътрешен ред. 

Темата за граничния контрол беше водеща за извънредното заседание на Съвета, провело се днес. Министрите от общността решиха да бъдат въведени задължителни и постоянни проверки на всички преминаващи външните граници на общността, предаде БТА. Всеки, който пресича границите, независимо на коя държава е гражданин, ще бъде проверяван в системите за издирване на престъпници.

Очаква се до края на годината да има промени в кодекса на Шенген, както и да бъде създадена система за събиране на данни за пътуващите по въздух. Системата ще обхваща и вътрешните за ЕС полети. По искане на Франция тези данни ще бъдат съхранявани за една година, а не за един месец, каквато бе първоначалната идея.

Предстои обаче тези предложения да бъдат одобрени от страна и на Европейския парламент.

Министърът на вътрешната сигурност на Люксембург Етиен Шнайдер посочи по време на пресконференцията след Съвета, че законодателството на Шенген и сега позволява постоянни координирани проверки по външните граници на ЕС. „Имаме средствата за обмен на информация за заподозрени в тероризъм, трябва да ги използваме“, допълни той.

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос съобщи, че само пет от 28-те държави в ЕС в момента обменят разузнавателни данни. „Много от трагичните събития, които настъпиха, можеха да се предвидят и предотвратят при по-добър информационен обмен между службите“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
На хартия това може да е така, но на практика това твърдение няма нищо общо с истината както се убедихме с "бежанците".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още