IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия подготвя създаването на "мини Шенген"?

В новата зона ще влязат Германия, Франция, Белгия, Люксембург и Австрия, а по границата й ще бъде въведен паспортен контрол

18:05 | 18.11.15 г.
Холандия подготвя създаването на "мини Шенген"?

Холандия обмисля възможността за създаване на нова зона за граничен контрол в сътрудничество с няколко държави, които в момента са част от Шенген, съобщи bTV, като се позова на информация на руската информационна агенция ТАСС.

Зоната ще функционира по подобие на Шенгенската зона. Очакванията са в нея да влязат Белгия, Холандия, Люксембург, Германия и Австрия.

Тези държави имат традиционно големи мюсюлмански общности и са крайната дестинация на огромната част на потока от бежанци в Европа. Има сведения и че техни граждани са вербувани и воюват на страната на „Ислямска държава“.

Според разпространената информация правителството на Холандия вече е провело обсъждания въпроса за новата зона. Предвижда се външната й граница да бъде охранявана, а за да се предотврати влизане на кандидати за убежище без паспорти, се планира да бъде въведен паспортен контрол.

По-рано днес европейският комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданство Димитрис Аврамопулос заяви, че ЕК ще направи преглед на системата на функциониране на Шенгенското пространство, по-специално в областта на обмена на информация между полицейските, имиграционните и граничните структури на общността.

Целта е да бъде гарантирано стриктното прилагане на ограниченията за влизане в ЕС.

"Европейската комисия ще проведе реформа в Шенген в сферата за обмен на информация, за да се гарантира прилагането на забраната за влизане в ЕС, включително в случай на експулсиране от територията на Общността, или да се откаже предоставянето на убежище” каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още