IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания затяга имиграционното законодателство заради бежанския поток

Австрия вдига ограда по границата си със Словения

20:09 | 13.11.15 г. 2
Дания затяга имиграционното законодателство заради бежанския поток

Правителството на Дания представи проект от мерки с цел затягане на имиграционното законодателство и намаляването на броя на търсещите убежище в страната.

Центристкото правителство на малцинството на Ларс Льоке Расмусен, сформирано през юни, изложи 34 предложения, които в близките дни ще бъдат разгледани от парламента на страната, съобщава БТА.

Набелязани са пет основни направления на действие: промяна на условията за получаване на убежище, опростяване на правилата за експулсиране на имигранти, чиито молби за убежище са отхвърлени, разширяване на правните възможности на полицията, настаняване на искащите убежище, както и разселване из страната на лицата, получили бежански статут. 

Затягането на мерките срещу имигрантите започна още при предишното социалдемократическо правителство на страната, но предложенията на новия кабинет отиват много по-далеч, посочва ТАСС. 
Предвижда се статутът на бежанец да се дава вече не за 5, а за 2-3 години, с възможност за следващо продължение.

Според новите правила бежанците ще могат да получават визи с цел да доведат членовете на своите семейства не по-рано от 3 г., след като са получили бежански статут. Освен това държавата вече няма да плаща билетите на членовете на семействата на бежанци, пристигащи в Дания, и ще им взема пълна визова такса.

Ще се съкратят и паричните плащания за искащите убежище, докато се разглеждат молбите им, съкращават се и сроковете за репатриране от страната на получилите откази. 

Междувременно правителството на Австрия обяви, че е одобрило контролна система по границата със Словения, която ще включва и изграждането на ограда, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Вътрешният министър на Австрия Йохана Микл-Лайтнер коментира, че Виена е “изчерпала търпението си” заради бежанския поток, който преминава през страната.

Със системата за контрол на границите Австрия иска да регулира бежанския поток и да ускори процедурите по регистрация на пристигащите. В същото време Виена избягва проблема с пълното си затваряне, отбелязва изданието.

По-рано тази година Унгария вдигна ограда по границата си със Сърбия, а миналата седмица Словения почна да строи съоръжение по границата с Хърватия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 8 години
може и да бъде, ако тая армия която храним, се събуди и занесе цялата, макар и остаряла и ръждясала техника надолу и започно да върши това, за което е създадена - да пази границите ни. аз съм служил картечар с ПК. Мога да ви кажа, че само един предупредителен откос на една картечница може да накара около 50 души да потърсят алтернартивен маршрут през друга държава. И не го казвам със злоба, а на фона на атентатите в париж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
polisat
преди 8 години
Веднъж и ние да изпреварим останалите т.е. с построяването на оградата. Друг е въпроса колко е ефективна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още