IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Швейцария подписаха споразумение за борба с укриването на данъци

През 2018 г. ще стартира автоматична обмяна на информация за банковите сметки на гражданите на ЕС и Швейцария

15:49 | 27.05.15 г.
<p>
	<span lang="bg-BG">Пиер Московиси, комисар на ЕС по данъчните въпроси.&nbsp;</span><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси, комисар на ЕС по данъчните въпроси. Снимка: Ройтерс

В сряда Европейският съюз (ЕС) и Швейцария подписаха важно споразумение, което ще сложи край на банковата тайна за гражданите на ЕС и ще им попречи да укриват недекларирани доходи в швейцарските банки, съобщава AFP, базирайки се на съобщение на Европейската комисия.

Споразумението нанася „още един удар върху лицата, укриващи данъци, и е поредната стъпка към по-справедливо данъчно облагане в Европа“, заяви Пиер Московиси, комисарят на ЕС по данъчните въпроси.

Споразумението, което ще влезе в сила от 2018 г., бе подписано от Московиси, Жак дьо Ватвил, швейцарския държавен секретар по международните финансови въпроси, и латвийския финансов министър Янис Рейрс, чиято страна в момента е председател на ЕС.

ЕС пое по пътя на автоматичната обмяна на информация с надеждата, че нашите международни партньори ще ни последват“, заяви Московиси. „Това споразумение е доказателство на това какво може да постигне амбицията и решимостта на ЕС“.

По силата на споразумението ЕС и Швейцария автоматично ще обменят информация относно банковите сметки на гражданите на държавата и съюза, стартирайки през 2018 г.

Тази нова прозрачност не само ще подобри способността на страните членки да откриват и предприемат действия спрямо лица, укриващи данъци, но и ще послужи като възпиращ фактор за укриването на доходи и имущество в чужбина с цел неплащане на данъци“, казва Европейската комисия.

Изпълнителният орган на ЕС е в преговори за подобни споразумения с Андора, Лихтенщайн, Монако и Сан Марино, като се очаква те да бъдат подписани до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още