IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естония изтегля ротационното си председателство на ЕС с шест месеца по-рано

Това означава че и България ще е председател през първата половина на 2018 г., а не през втората

20:06 | 20.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Естония ще изтегли ротационното си председателство на ЕС с шест месеца по-рано, за да замени начело на Съвета на ЕС Великобритания през второто шестмесечие на 2017 г., след като Лондон официално се отказа да поеме реда си, обяви говорител на Европейския съвет, цитиран от "Франс прес".

Постоянните представители на 28-те страни членки в ЕС са се договорили "председателството на Естония да се изтегли с шест месеца напред, за да бъде заместена Великобритания", каза говорителят.

Следващите ротационни председателства ще са в планирания ред. "Предстои резултатът от днешната среща на посланиците на ЕС в Брюксел да се публикува в писмен вид", добави говорителят.

В момента ротационен председател на ЕС е Словакия, а след нея ще е Малта. След Естония председателството на Съвета на ЕС ще се поеме от България.

Тази сутрин Великобритания обяви, че се отказва от своето ротационно председателство на Съвета на ЕС от юли до декември 2017 г. Премиерът Тереза Мей обясни, че страната й ще е твърде заета с преговорите за напускане на ЕС след вота за Брекзит на референдума от 23 юни.

Белгия изрази готовност да замести британците, но дипломатите предпочетоха варианта с изтегляне на естонското председателство.

"Всички подкрепиха този вариант. Австрия има известни резерви, тъй като нейното председателство (което сега се изтегля във второто шестмесечие на 2018 г.) ще настъпи в предизборен период и е възможно тя да се размени с Румъния", която идва след нея, съобщи европейски дипломат.

Хърватия, която последна влезе в ЕС и още не беше включена в графика, ще поеме ротационното председателство в първото шестмесечие на 2020 г.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още