IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания се отказва от председателството на Съвета на ЕС*

Заради промяната България ще застане начело на ЕС от януари 2018 г.

12:36 | 20.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тереза Мей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Великобритания се отказва от ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2017 г., обяви 2017, съобщи кабинетът на британския премиер Тереза Мей, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Обявяването на мярката се случи само няколко часа преди заседанието на посланиците към ЕС на 27-те страни членки, без Великобритания, които бяха насрочили дебат по преразпределение на председателствата, независимо че Лондон се опъваше да се откаже, преди да е задействана процедурата за напускане. 

Според източник, присъствал на сбирката, администрацията на Съвета е предложила председателствата да бъдат изтеглени с 6 месеца напред, за да се запълни дупката, оставена от Великобритания. Това ще засегне и България, която по график трябваше да управлява ЕС през втората половина на 2018 г. Страните членки решиха да започнат писмена процедура, която да узакони изтеглянето на председателствата, която се очаква да завърши до седмица. За да стане тя закон, всички 27 страни трябва да се съгласят председателствата да бъдат „дръпнати напред”, вместо да се търси заместник на Лондон. Няколко държави като Белгия и Унгария, вече обявиха, че ще го направят доброволно, но не всички са съгласни, тъй като британското председателство трябваше да е по времето на решаващите преговори по условията за напускането на Лондон, предава Dnes.bg.

Ако поеме руля от началото на 2018 г. вместо през втората половина на годината, България също ще води преговорите по излизането на Великобритания от ЕС, които се очаква да започнат догодина и да продължат 2 години. По-ранния график ще отърве София от отговорност да търси компромиси по две от най-тежките за договаряне теми в ЕС – дългосрочния бюджет на Съюза и новата селскостопанска политика на ЕС след 2020 г.

Очаква се другата седмица шефът на Европейската комисия да обяви и какъв ресор предлага за новия британски еврокомисар Джулиан Кинг, който през есента трябва да бъде одобрен от Европейския парламент. Дейвид Камерън номинира за поста посланика във Франция, след като лорд Джонатън Хил, който досега отговаряше за финансовите пазари, подаде оставка по морални причини след референдума. Според наблюдателите Лондон ще получи по-незначителни отговорности в Европейската комисия, отколкото досега.

Същевременно Мей заяви, че възнамерява да разговаря открито и откровено за Brexit с лидерите на Германия и Франция при първото си посещение в чужбина, откакто пое поста.

Днес тя ще срещне с германският канцлер Ангела Меркел в Берлин, а утре - с френския президент Франсоа Оланд в Париж. 

Меркел ще посрещне Мей с всички военни почести в сградата на канцлерството в центъра на германската столица, след което двете ще имат работна вечеря.

Решена съм излизането на Великобритания от Европейския съюза да е успешно и поради това реших да посетя Берлин и Париж толкова скоро, след като поех поста,“ посочва в изявление новият британски министър-председател.

Очаква се Мей да каже на Меркел и Оланд, че ще е необходимо известно време, за да се подготвят официалните преговори за Брекзит, казаха от нейната канцелария.

„Не подценявам предизвикателството да се преговаря за излизане от ЕС и твърдо смятам, че възможността да разговарям открито и прямо по проблемите пред нас ще е важна част от успешните преговори", заяви британският премиер.

Искам да отправя ясно послание за значението, което придаваме на двустранните отношения с европейските ни партньори не само сега, а и след като напуснем ЕС, допълни Тереза Мей. 

*Aктуализирано в 16,49 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
Otkrto i otkrovenno Kogato govorat anglichanite trabva mnogo da se vnimava s tesi dumi Samo predi 2 meseza tazi gena beshe tvardo sa ostavane na G B v E S
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
Slavi.13
преди 7 години
До 2017 г. явно излизането ще е факт.Англичаните не желаят брюкселските бюрократи да им определят и вътрешната и външна политика. Все пак Британия не е България. Да видим няма ли и други да потеглят след тях навън.Изключва се разбира се Италия, Гърция, Испания, Португалия и България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
"Меркел ще посрещне Мей с всички военни почести в сградата на канцлерството в центъра на германската столица, след което двете ще имат работна вечеря."ВОЕННИ ПОЧЕСТИ! WTF?:D Тия напълно изтрещеха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още