IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа доминира на IPO пазара през първото тримесечие

Политиката на ЕЦБ, ниските цени на петрола и по-евтиното евро са причините за инвеститорския интерес към първичните публични предлагания

13:02 | 30.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европа доминира на IPO пазара през първото тримесечие

Европа възвръща привлекателността си, като става дума за пазара на първични публични предлагания (initial public offerings, IPO's), пише Bloomberg.

Континентът повежда по обем на IPO-тата през първото тримесечие на 2015 г. Компаниите, пожелали да станат публични през периода януари-март, са набрали 20 млрд. долара. Това се случва на фона на възхода на водещите борсови индекси. Активността е в пълна противоположност с тази на пазара на сливания и придобивания в Европа, които намаляват с близо една пета.

Набраните чрез публично предлагане средства от страна на компании, измежду които Auto Trader Group и Aena, са далеч повече от общия обем на първичните предлагания в САЩ и Азиатско-Тихоокеанския регион взети заедно, сочат данни на Bloomberg.

Регионът е единственият от трите, в който размерът на IPO-тата расте в сравнение с година по-рано. В САЩ растежът през първите три месеца на годината е най-слабият от 2009 г. насам. И въпреки насроченото за 31 март IPO на GoDaddy Inc., която иска да набере близо 400 млн. долара при излизането си на Нюйоркската фондова борса, нещата няма да се променят.

До известна степен Европа наваксва, след като политиката на централните банки, ниските цени на петрола и по-евтиното евро са причините за повишения инвеститорски оптимизъм. Миналата година щатските първични публични предлагания задминаха европейските, дори ако изключим мегалистването на Alibaba Group Holding за 25 млрд. долара.

Това се случва на фона на възхода на европейските акции като цяло. Индексът Stoxx Europe 600 бележи ръст от 15% от началото на годината, докато стойността на Standard & Poor’s 500 е без изменение спрямо края на 2014 г.

„Определено има смяна от САЩ към Европа“, коментира директорът „Капиталови пазари“ в Credit Suisse Group Дейвид Хермър. „Изглежда, че инвеститорите са по-предпазливи към американската икономика, където пазарите са на исторически върхове, и стават по-оптимистични към ядрото на Европа.“

Икономическата среда също помага. Програмата на Европейската централна банка за количествени улеснения, по-ниските цени на петрола и по-слабото евро в сравнение с по-скъпия долар са „огромни стимули“ за редица компании, които в резултат на това публикуват силни финансови отчети, смята ръководителят „Капиталови пазари“ за региона на Европа, Близкия изток и Африка в Goldman Sachs Group Кристоф Станджър.

През първото тримесечие пет компании в Европа набраха повече от 1 млрд. долара при първичните си публични предлагания спрямо само едно в САЩ. Най-големите европейски IPO-та са продажби на държавни дялове. А тази тенденция може да продължи, тъй като все повече правителства обмислят да продават активи.

През февруари испанският авиационен оператор Aena събра 4,3 млрд. евро (4,7 млрд. долара), като това бе най-голямото IPO на Стария континент от повече от 4 години насам.

Базираният в Манчестър дигитален пазар за автомобили Auto Trader Group получи 2,4 млрд. долара от инвеститорите през март. Това е най-голямото IPO във Великобритания след публичната продажба на акции на Royal Mail за 3 млрд. долара през 2013 г.

Същевременно в САЩ най-голямото IPO бе това на Columbia Pipeline Partners LP за 1,2 млрд. долара. Това е поделението на NiSource Inc. за транспортиране на природен газ. Според Хермър от Credit Suisse второто тримесечие ще бъде по-силно за американските IPO-та, но рекорди няма да има.

В Европа тази година държавната банка ABN Amro Group възнамерява да предложи свои акции, като ще търси пазарна оценка за поне 15 млрд. евро. Това издаде холандският финансов министър Йерун Диселблум.

В Германия Advent International Corp. подготвя поделението си за козметика и парфюмерия Douglas Holding AG за листване на борсата, разкриват пред Bloomberg запознати.

В България пък софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг АД чака Комисията за финансов надзор да одобри проспекта му за планираното за тази година листване.

Как се представя DAX - един от водещите инекси на европейските борси? Какви са причините за възхода на европейските акции като цяло? Колко дълго ще продължи тенденцията?

Отговор на тези и други въпроси даде финансовият анализатор на Делтасток Андрей Стойчев по време на гостуването си в „Invest/Or” - седмичното обзорно предаване по ТВ Bulgaria On Air.

Част I

Част II

Записи от предходни издания на „Invest/Or” можете да гледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още