IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси останаха на червено в очакване на гръцкия референдум

Седмицата приключи както и започна - с несигурност за бъдещето на южната ни съседка

19:22 | 03.07.15 г.
Европейските борси останаха на червено в очакване на гръцкия референдум

Последните действия от гръцката драма държат в напрежение до последно фондовите пазари в Европа. В последната сесия за тази седмица водещите индекси останаха оцветени в червено в очакване на резултатите от референдума, който ще се проведе тази неделя в южната ни съседка.

Паневропейският Stoxx Europe 600 понижи стойността си с 0,53 на сто до ниво от 382,42 пункта. Седмицата обаче приключва със сериозни намаления – в рамките на 3,2 на сто, изчислява Market Watch. Това е най-значимият спад на индекса от началото на май досега.

Седмицата като цяло приключва както и започна – с несигурност за бъдещето на Гърция, посочва още изданието. Това е видно и от измененията на водещите индекси на европейските борси. Германският DAX 30 днес намали стойността си с 0,37% до 11 058,39 пункта. За седмицата водещият индекс на Франкфуртската фондова борса отчете спад в рамките на малко под 4 на сто.

За френския САС 40 седмичното изменение е в рамките на 5%. В последната сесия за седмицата индексът достигна стойност от 4 808,22 пункта или намаление от 0,57 на сто спрямо сесията в четвъртък. Водещият индекс на Лондонската фондова борса – FTSE 100, отчете спад на стойността си с 0,67% до 6 585,78 пункта. За седмицата намалението е от 2,2 на сто. 

Големият губещ в Лондон днес е банковият сектор. Акциите на водещи банки, сред които Barclays и RBS, губят от стойността си след разследване на бразилските власти, които подозират спекулации, свързани с бразилския реал. Разследвани са 15 финансови институции, посочва CNBC.

В резултат акциите на Barclays поевтиняха с почти 1,3% до цена от 262,95 паунда за брой. Търговията с акции на RBS се извършваше при цена от 359,30 паунда за брой, което е спад от почти 2 на сто.

Атинската фондова борса остана затворена през тази седмица.

Заради Деня на независимостта, който ще бъде отпразнуван на 4 юли, днес няма търговия и на фондовите пазари отвъд Океана. В съкратена заради празника сесия на New York Mercantile Exchange лекият суров петрол поевтиня с 2,4% до цена от 55,59 долара за барел. Европейският Brent се търгуваше при цена от 60,42 долара за барел или намаление от почти 3% на пода на ICE в Лондон.

Леко повишение обаче отчита стойността на еврото спрямо щатския долар. В момента единната европейска валута достига стойност от 1,11 долара, спрямо 1,10 долара в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още