IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром подписа договор за втората линия от морския участък на "Турски поток"

За полагането на тръбите швейцарската Allseas Group ще използва най-големия в света строителен плавателен съд "Пайниъринг спирит"

23:08 | 20.02.17 г.
<p>
	<em>Карта: Газпром</em></p>

Карта: Газпром

Kомпанията South Stream Transport B.V. сключи днес в Амстердам договор с швейцарската Allseas Group за строителството на втората линия от морския участък на газопровода "Турски поток", предаде ТАСС, цитирайки прессъобщение на Газпром.

За полагане по дъното на Черно море на над 900 км тръби за втората линия, както и изпълнението на тези дейности по първата линия, Allseas ще използва най-големия в света строителен плавателен съд "Пайниъринг спирит".

На 8 декември 2016 г. Газпром подписа договор с Allseas за строителство на първата линия на "Турски поток".

Проектът беше обявен от Русия през декември 2014 година като заместител на "Южен поток". Впоследствие преговорите бяха спрени заради кризата в двустранните отношения. Възобновяването на работата по "Турски поток" беше решено след среща през август в Санкт Петербург на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин.

Първата линия на съоръжението е предназначена за турския пазар, а втората - за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа. Всяка от линиите би трябвало да е с капацитет 15,75 милиарда куб. метра. Общата стойност на проекта по-рано се оценяваше на 11,4 млрд. евро.

Allseas е сред световните лидери по изграждане на подводни тръбопроводи и съоръжения, отбелязва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още