IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газов скандал тлее в отношенията между Турция и Русия

"Газпром" и турските частни вносители не можаха да се договорят за цената на газа през 2017 година

21:05 | 13.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

Отношенията между Турция и Русия се подобряват в много сфери, но газовите доставки не са една от тях, пише руското издание „Комерсант“. Според източници на вестника „Газпром“ се готви да подаде иск в арбитражния съд в Стокхолм срещу частните турски вносители. Документацията дори вече е подготвена, твърдят те.

Двете страни не успяха да се договорят за цената на доставките през 2017 година. Турция е вторият по големина пазар на руската компания в Европа след Германия.

Akfel Gas,Enerco Enerji, Avrasya gaz, Bosphorus gaz, Shell, Bati Hatti и Kibar Enerji купуват около 10 млрд. куб. метра газ годишно от „Газпром“. Още към 17 млрд. куб. метра са доставките за държавната Botas. Газът за частните компании минава основно по Трансбалканския газопровод, тоест през Украйна, Румъния и България.

„Газпром“ и Botas също се съдят в арбитражния съд в Стокхолм. Турската компания очаква ретроактивно намаляване на цените на природния газ.

В момента цената на руския газ за турските частни компании е по-ниска от тази за Botas. Според източник на „Комерсант“ „Газпром“ е предложил временно по-високи цени за тях, докато трае делото с държавната Botas. След това „Газпром“ и частните компании ще се върнат на масата за преговори и ще договорят отново цените на базата на пазарната ситуация. 

Турските компании обаче са отказали такава възможност, защото смятат сегашната цена за справедлива. 

В допълнение руската компания страда от решението на Анкара да национализира една от газовите компании - Akfel и така "Газпром" ще загуби свои активи. Според "Комерсант" газовият гигант "нетипично меко" в този случай. Обяснението е желанието да се изгради "Турски поток", а и отличните отношения между Москва и Анкара на политическо ниво. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
Излиза, че в Турция да купуваш газ през България е по-евтино от колкото през Син поток!!! Много добра новина за Турски поток!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още