IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски съд одобри сделката за свободна търговия между ЕС и Канада

Конституционният съд в Карлсруе отхвърли искането на няколко организации за блокиране на споразумението CETA

12:49 | 13.10.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският конституционен съд даде зелена светлина на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA), съобщи BBC. Съдът в Карлсруе отхвърли искането за блокиране договорката. Твърдението на редица организации е, че споразумението CETA е недемократично. Те се обявяват против това, че то ще бъдат приложено, преди всички национални парламенти на държавите членки да са го гласували.

През следващата седмица министрите на търговията ще гласуват CETA и за да има одобрение, е необходимо пълно единодушие. Ако това се случи, споразумението може да бъде подписано на 27 октомври. След това трябва да се ратифицира от Европейския парламент и националните парламенти. 

Над 190 хил. германци подписаха петиция, инициирана от три организации – Compact, Foodwatch и More Democracy – които искат да блокират CETA.

Те се опасяват, че споразумението ще се използва като модел, за да се прокара още по-спорната договорка за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTIP). Много от детайлите по TTIP обаче тепърва трябва да се договарят.

Мнозина политици и бизнес лидери твърдят, че CETA ще предостави така необходимия стимул за икономиката, като понижи бюрокрацията и допринесе за създаването на работни места.

BBC припомня, че преговорите за CETA започнаха през 2009 г. и приключиха през август 2014 г. Сделката има за цел да елиминира 98% от тарифите между Канада и ЕС и щом влезе в сила, би станала най-мащабната търговска сделка в историята на ЕС. Споразумението ще включва хармонизирани регулации, клаузи за устойчиво развитие, както и по-разширен достъп до обществени поръчки. Основните противници включват активисти за опазване на околната среда и синдикати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Мнозина политици и бизнес лидери твърдят, че CETA ще предостави така необходимия стимул за икономиката, като понижи бюрокрацията и допринесе за създаването на работни места.....................................................За коя икономика и работни места къде ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още