IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гюнтер Йотингер обеща да довърши започнатото от Кристалина Георгиева

Комисарят беше приет по-благосклонно от очакваното при изслушването му в ЕП

13:16 | 10.01.17 г. 1
<p>
	Гюнтер Йотингер. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Гюнтер Йотингер. Снимка: ЕК

По-благосклонно от очакваното беше посрещнат комисарят Гюнтер Йотингер от европейските депутати, които трябва да преценят дали той има нужните компетенции да заеме нов пост в Европейската комисия (ЕК) - този на Кристалина Георгиева.

Георгиева вече работи като висш чиновник в Световната банка от началото на годината.

Йотингер, който направи серия от гафове в последните месеци, обеща, че ще довърши всичко, което Георгиева е започнала като комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси, съобщава EU Observer. Германският комисар, който досега отговаряше за цифровия пазар в ЕС, обеща да не допуска дискриминация и да работи за привличането на повече жени в европейските институции.

Гюнтер Йотингер заяви, че ще направи реформа на бюджетната рамка на ЕС за периода 2014 - 2020 г., както беше планирано. Той ще подкрепи и идеята за безплатно пътуване на европейските младежи, лансирана от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, с цел опознаване на различните култури в ЕС, но не и на цената на намаляване на финансирането за програмата "Еразмус".

ЕС ще продължава да плаща пенсии за бившите служители от Великобритания дори и след Brexit, гарантира още Гюнтер Йотингер. Британската държава обаче ще трябва да компенсира тези разходи.

В края на миналата година се заговори, че германският комисар може и да не срещне добър прием в Европейския парламент при изслушването му преди да заеме новия си пост в ЕК. Причината бяха серия от гафове - обидни коментари към китайска делегация, жените и хората с различна сексуална ориентация. Той използва и частния самолет на германски бизнесмен и лобист, което също повдигна въпроси около неговата кандидатура.

Стигна се дотам, че кръгове в Брюксел се чудеха дали Гюнтер Йотингер въобще е подходящ за поста комисар в която и да е област.

В крайна сметка обаче германецът премина това изслушване. Той успя да избегне въпроса за пътуването с частен самолет, коментирайки че е изпратил писмен отговор на това запитване, и допълни, че е важно да се среща с различни хора от сферата на цифровата индустрия, за да направи Европа по-конкурентна.

Йотингер каза още, че е трудно да се определи какво означава среща, защото откакто е комисар хората общуват с него. "Можете да срещнете някого на летището, хората идват и говорят с вас, трудно е да се определи кога точно започва срещата", обясни той.

На провокативния въпрос дали "дръпнатите очи", както Йотингер описа китайците, жените или хомосексуалните ще имат проблем да намерят работа при него, комисарят отговори, че съжалява за този свой коментар и гарантира, че няма да допусне дискриминация в своя кабинет.

Трите комисии, пред които той се изправи късно снощи - по бюджет, по бюджетен контрол и по правни дейности, ще дадат своите коментари относно срещата на лидерите на партии в ЕП. Кандидатурата на Йотингер ще бъде гласувана от европейските депутати в пленарната зала по-късно този месец.

България в момента е без комисар, но от Брюксел заявиха, че няма да има правни пречки за работата на ЕК, дори и комисарите да не бъдат в пълен състав.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Точно това се очаква! Кристалина остави ярка следа в Еврокомисията - и като комисар по бедствията, и като главен счетоводител! Прелетя като ярка комета и ЕС вече е друг след нея! Сега ИдиЙотингер само трябва да сложи точката... хихи... Иначе и той много се прослави като евролемур с поддръжката на "Слава нацii" на мейдана, когато се прегръщаше с нацистите Ляшко, Тягнибок и Ярош и насъскваше маскираните "демократи" да палят с коктейли "***" служителите на украинското МВР...Има да довършва дела и да изпълнява обещания - Украйна в ЕС! хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още