IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: 66% от работещите европейци знаят чужд език

Най-много чужди езици говорят в Люксембург и Литва, а най-малко - в Унгария и България

14:17 | 05.01.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Две трети от работещите европейци на възраст между 25 и 64 години знаят поне един чужд език, показват данни на Евростат.

Най-висок е този процент в Люксембург. Цели 99% от гражданите на малката държава знаят поне един чужд език. Литва и Латвия заемат второто и третото място, съответно с 97% и 95%.

Веднага след тях са Дания, Словения и Швеция, в които над 90% от населението залягат над умението за комуникация на чужди езици.

На обратния полюс е Унгария с 37% познание на чужди езици.

За съжаление, на предпоследното място тук е България. В страната ни едва 39% от работещите владеят поне един чужд език.

Средното ниво за целия съюз е 66%. Важно е да се отбележи, че за някои държави като Великобритания Евростат няма данни и те не са включени в тази графика.

Прави впечатление общата тенденция малките държави да имат повече лингвисти сред населението си, тъй като иначе гражданите им ще бъдат обречени на по-малко възможности. Знанието на един или повече чужди езика улеснява значително мобилността на гражданите сред общия пазар на труда в съюза и води до повишаване на жизнения стандарт, както и на възможността за досег с различни култури.

На какво се дължат тези различия според вас – на културни, исторически, политически различия или нещо друго? Може да оставите мнението си в коментарите под статията:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Егати смешното проучване.Унгария и България водят с 2 обиколки на Испания да кажем. Любопитно ми е също колко британци знаят чужд език ама там много голям процент знаят диалекти на Хинди, Сръбски, полски, и други "чужди" за Британия езици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още