IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция постигна споразумение с кредиторите по спасителния заем

С това се открива и пътят към преговори за облекчаване на дълга на страната

11:20 | 02.05.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция и международните ѝ кредитори са постигнали рано във вторник споразумение по мерките за строги икономии и икономическите реформи, които страната трябва да приложи, за да запази спасителната си програма действаща. С това Атина разчисти пътя към преговори за облекчаване на дълга, коментира Wall Street Journal.

Имаме бял дим. Преговорите по всички въпроси приключиха“, каза гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос след дългата среща с делегацията на кредиторите.

Споразумението ще освободи следващата вноска от спасителния заем, от която се нуждае Гърция, за да изплати дългове за около 7 млрд. долара през юли. По-важното е, че то поставя условия за кредиторите – Международния валутен фонд (МВФ) и водената от Германия еврозона – за обсъждането на начини за облекчаване на нарастващия дълг на страната.

Убеден съм, че сега ще има преговори върху дълга, защото вече липсват оправдания“, каза Цакалотос.

Съгласно споразумението Гърция се ангажира с допълнителни фискални съкращения – след като сегашният спасителен заем приключи – чрез намаляване на пенсиите в размер около 1% от брутния вътрешен продукт през 2019 г. и подобна сума през 2020 г. чрез понижаване на прага за плащане на данъци върху доходите на физическите лица.

Правителството на Гърция, водено от лявата партия СИРИЗА, се ангажира още с трудови реформи, приватизации и реформи с цел превръщането на икономиката в по-конкурентоспособна. 

Имаме бял дим. Преговорите по всички въпроси приключиха

Двете страни по сделката са се договорили още върху пакет от мерки за насърчаване на растежа, до голяма степен състоящи се от намаляване на данъците, които ще се приложат, ако Гърция задмине целите си.

Основните условия на сделката бяха договорени на последната среща на финансовите министри от еврозоната през април, а през последните няколко дни делегация от международни инспектори подготвяха финалното споразумение с гръцките представители.

МВФ, който смята, че дългът на страната е изключително неустойчив, засега не се е включил официално в спасителната програма. За да възстанови кредитирането, фондът първо иска Европа да се ангажира със значително облекчаване на дълга.

През миналата седмица председателят на групата на финансовите министри от еврозоната Йерун Дейселблум заяви, че сделка по спасителния заем на Гърция, включително споразумение върху дълга, може да бъде постигната през май. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още