IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще реже само от високите пенсии

В първите осем месеца на годината страната е ограничила разходите, но приходите в хазната са с 12% по-малко от очакваното

10:54 | 25.09.15 г.
Гърция ще реже само от високите пенсии

Намаляването на пенсиите в Гърция няма как да бъде избегнато, призна новоизбраният социален министър в южната ни съседка Йоргос Катругалос. В споразумението с кредиторите е записано намаляване на пенсионните разходи с 3,5 млрд. евро до 2018 година, припомни той пред местното Real FM радио.

Съкращаването обаче ще засегне само високите пенсии, както и допълнителните пенсии, които получават някои категории пенсионери в Гърция, допълва Greek Reporter.

Социалният министър е категоричен, че новото правителство няма да намалява ниските и средните пенсии. Като ниски той определи пенсии под 1000 евро, а средни – в диапазона между 1000 и 1500 евро.

Катругалос допълва още, че властите ще се опитат да намерят и начини да компенсират намаленията и на високите пенсии, както и други редукции, предвидени в третия спасителен план. Това е в основата на новата програма за управление на СИРИЗА - изпълнение на исканията на кредиторите, но и мерки за ограничаване на негативните ефекти. 

Предизвикателство пред правителството ще е промяната и на данъчната система, което ще предстои в следващите месеци.

Междувременно гръцкото финансово министерство потвърди за „дупка” в приходите в бюджета. В периода януари – август те са с почти 12% по-малко от планираното. Това беше очаквано предвид капиталовия контрол на банките в страната.

Данните показват, че в разглеждания период в хазната са постъпили 30,7 млрд. евро приходи, което е с 4,15 млрд. евро по-малко от планираното. 917 млн. евро от тях са несъбраните данъци.

В същото време гръцкото правителство е свило разходите си, включително и за инвестиции. В периода централната власт е похарчила 31,8 млрд. евро, вместо заявените в бюджетната рамка за годината 36,6 млрд. евро.

Дълговата криза  в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още